Paluszki już nie wystarczą
W jesienno-zimowe wieczory masz ochotę zjeść na kolację coś konkretnego. Zaproszeni goście pewnie też liczą na coś więcej niż paluszki czy soczek.
Grzane piwo dla zziębniętych" align="center" enlarge="0" />Najlepiej rozgrzać się przy ciepłym posiłku albo napoju. Nie myśl od razu z przerażeniem o tych dodatkowych kaloriach. Zziębnięty organizm potrzebuje ich teraz trochę więcej.
Poniżej podajemy kilka przepisów na takie jesienno-zimowe posiady. Odsyłamy też do przepisów nadesłanych przez Was.
Grzane wino
2 szklanki wina czerwonego półsłodkiego, 2-3 łyżek cukru, ok. 5 goździków, mały kawałek cynamonu
Grzane piwo
Z przyprawami
Zupa cebulowa
3-4 duże cebule, 40 g masła, 1 1/2 l wywaru z warzyw, 10 g mąki, 4 kromki bułki lub razowego chleba, 50 g żółtego sera (najlepiej ementalera), sól, pieprz
Fondue serowe
80 dkg żółtego sera (najlepiej róźnych gatunków, m.in. ementalera, gruyera), pół litra białego wytrawnego wina, ok. 100 ml wiśniówki, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, szczypta gałki muszkatułowej, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, bułka (lub jasny chleb)
Wasze przepisy: