Pilny apel sieci sklepów Auchan. „Nie jedz, wyrzuć lub zwróć”

Aleksandra Tokarz

Opracowanie Aleksandra Tokarz

Popularny produkt mięsny, który znaleźć można było na półkach sieci sklepów Auchan, nie nadaje się do spożycia. W jednej z partii wykryto obecność groźnej bakterii, która może mocno odbić się na zdrowiu. „Nie jedz, wyrzuć lub zwróć” – apeluje sieć.

Sieć sklepów Auchan apeluje. W kiełbasie wykryto groźną bakterię
Sieć sklepów Auchan apeluje. W kiełbasie wykryto groźną bakterięPiotr Kamionka/REPORTEREast News

Groźna bakteria w produkcie mięsnym. Auchan apeluje

Firma Auchan ostrzega - w popularnym produkcie mięsnym wykryto obecność groźnej bakterii, która powodować może poważne zatrucia. "Firma Auchan na prośbę producenta Zakłady Mięsne NOWAK Sp. z o.o., została zobligowana do wycofania produktu, z uwagi na niewłaściwe wyniki mikrobiologiczne - wykryta obecność Listerii monocytogenes" - informuje sieć sklepów.

Mowa o kiełbasie polskiej, którą do tej pory można było znaleźć na półkach sklepowych Auchan. Wycofany produkt to dokładnie:

  • Nazwa produktu: Kiełbasa polska LUZ
  • Kod kreskowy: 2233402000004
  • Data przydatności: 15.11.2023 / nr partii: 443604
  • Producent: Zakłady Mięsne NOWAK Sp. z o.o.
Auchan apeluje. Groźna bakteria w produkcie mięsnym
Auchan apeluje. Groźna bakteria w produkcie mięsnymBartlomiej Magierowski/East NewsEast News

Sieć sklepów zwraca się do klientów. "Nie spożywaj, wyrzuć lub zwróć"

"Konsumenci, którzy zakupili wskazaną partię w/w produktu proszeni są o nie spożywanie go, wyrzucenie lub zwrot do sklepu, w którym został zakupiony" - apeluje sieć sklepów Auchan. Jak dodano w oficjalnym komunikacie, klienci, którzy zwrócą produkt, otrzymają zwrot pieniędzy.

Co to jest listerioza? Objawy

Listerioza jest chorobą zakaźną, wywołaną najczęściej spożyciem pokarmu zanieczyszczonego bakteriami Listeria monocytogenes. Rozwija się zazwyczaj w momencie spożycia produktów mlecznych - serów pleśniowych czy serów feta, niedokładnie umytych surowych owoców lub warzyw, surowego mięsa, ryb, owoców morza lub "dań gotowych", niepoddanych uprzednio obróbce cieplnej.

Objawy zakażenia groźną bakterią występują zwykle już po 1-2 dniach od zjedzenia zakażonego produktu. Ten czas może wydłużyć się jednak nawet do dwóch miesięcy. Listerioza może także przebiegać bezobjawowo.

Co więcej, objawy różnią się w zależności od stanu odporności osoby, która uległa zakażeniu. Najczęściej są to jednak:

  • dreszcze,
  • bóle mięśni,
  • biegunka,
  • wymioty.

W kobiet w ciąży listerioza objawia się symptomami przypominającymi grypę: gorączką, zmęczeniem, osłabieniem i bólami mięśni. Objawy zakażenia zwykle utrzymują się przez 1 - 3 dni.

W przypadku wystąpienia tych objawów u osób z niedoborem odporności, seniorów lub kobiet w ciąży, należy natychmiast zasięgnąć porady lekarskiej.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas