Polacy je uwielbiają, ale często mylą z zupełnie innymi. Jaka jest różnica między ziemniakiem młodym i wczesnym?

Młode ziemniaki w mundurkach, sadzone jajko, szklanka maślanki, posiekany koperek i świeże masło – tak wygląda szczęście. Rzecz jasna, mowa o potrawie, która pomimo swojej prostoty, jest uwielbiana przez miliony Polaków. Podpowiadamy, kiedy zaczyna się sezon na młode ziemniaki i dlaczego tak często mylone są one z tzw. ziemniakami wczesnymi.

Młode ziemniaki są do kupienia na przełomie maja i czerwca
Młode ziemniaki są do kupienia na przełomie maja i czerwca123RF/PICSEL

Jaka jest różnica między ziemniakami młodymi i wczesnymi?

Pyry, kartofle oraz grule - w zależności od regionu Polski, ziemniaki mogą przybierać różne określenia, ale botaniczna nazwa tej rośliny to Solanum tuberosum L. Pewne jest jedno - ziemniaki to jedne z najpopularniejszych warzyw w Polsce, stanowiące ważną część posiłków.

Wraz z nadejściem wiosny wiele osób rozgląda się na targowiskach za młodymi ziemniakami, które w wielu przypadkach mylone są z tzw. ziemniakami wczesnymi. A różnic między nimi jest sporo.

Wczesne ziemniaki oferowane są w sprzedaży już na przełomie marca i kwietnia, a do najpopularniejszych odmian takich ziemniaków należą: Fresco, Denar, Barber i Arielle. Wczesne ziemniaki najczęściej sprowadzane są do Polski z Włoch, Grecji i Cypru, gdzie z uwagi na panujący tam klimat warzywa szybciej wzrastają.

Ziemniaki wczesne to w rzeczywistości stare bulwy ziemniaków odmian wczesnych, charakteryzujące się gładką, jednolitą skórką, którą zaleca się obrać przed spożyciem ziemniaka. Import takich ziemniaków sprawia, że muszą być one wcześniej zabezpieczone przez ewentualnym gniciem w czasie podróży, dlatego często stosuje się w tym celu różnego rodzaju opryski.

Młode ziemniaki powinny być gotowane ze skórką
Młode ziemniaki powinny być gotowane ze skórką123RF/PICSEL

Ziemniaki młode można kupić już pod koniec maja. Wówczas są niewielkich rozmiarów, posiadają delikatną, cienką skórkę. Młode ziemniaki są nie tylko mniej kaloryczne od wczesnych ziemniaków, ale zawierają również mniej skrobi i zdecydowanie więcej wody. 100 g młodych ziemniaków zawiera około 50 kcal. Minusem ziemniaków młodych jest fakt, że szybko tracą one na swojej świeżości, dlatego nie powinny być zbyt długo przechowywane.

Generalnie czas wegetacji ziemniaków w polskich warunkach trwa od 3 do 4,5 miesięcy, ale młode ziemniaki zbierane są już po ok. 90 dniach od zasadzenia. Charakterystyczną oznaką, że należy wykopać młode ziemniaki, jest kwitnienie zielonej ich części.

Młode ziemniaki zawierają dużo witamin i minerałów
Młode ziemniaki zawierają dużo witamin i minerałów123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść młode ziemniaki?

Młode ziemniaki powinny być gotowane bez obierania ich ze skórki, ponieważ są wówczas smaczniejsze i zachowują więcej właściwości zdrowotnych, zwłaszcza gdy są gotowane stosunkowo krótko i na małym ogniu. Młode ziemniaki z powodzeniem można także gotować na parze.

Młode ziemniaki są bardzo dobrym źródłem witaminy C, witaminy B6, potasu, sodu, wapnia, manganu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, fluoru, fosforu i jodu.

Młode ziemniaki bogate są również w błonnik, który pełni ważną funkcję podczas procesów trawiennych w organizmie. Ponadto charakteryzują się one niższym indeksem glikemicznym w porównaniu z ziemniakami wykopywanymi zdecydowanie później.

Należy jednak pamiętać, że pomimo wielu witamin i minerałów oraz niskiej kaloryczności, ziemniaki polane tłuszczem, zmieniają się w niezdrową bombę kaloryczną.

„Ewa gotuje”: Zapiekanka ziemniaczanaPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas