Polska gościnność - zaniedbana przez brak czasu?

Polacy znani są ze swej gościnności - W dzisiejszym świecie na uczty w gronie bliskich mamy coraz mniej czasu - mówi Pascal Brodnicki. Dlatego znany kucharz zaprasza do udziału w cyklu spotkań edukacyjnych zachęcających do wspólnego biesiadowania.

Domowe spotkania przy suto zastawionym stole to już rzadkość, a wielogodzinne luźne rozmowy to dla wielu oznaka wręcz "luksusu"
Domowe spotkania przy suto zastawionym stole to już rzadkość, a wielogodzinne luźne rozmowy to dla wielu oznaka wręcz "luksusu"123RF/PICSEL

Mieszkańcy kraju nad Wisłą słyną ze swojej gościnności, a jak wiadomo, wspólne spożywanie posiłków zbliża ludzi - zwłaszcza, że jedzenie w miłym towarzystwie smakuje jeszcze lepiej! Jednak w dzisiejszych czasach zaniedbujemy ten zwyczaj...

- Chociaż Polacy słyną ze swojej gościnności, w dzisiejszym świecie na uczty w gronie bliskich mamy coraz mniej czasu - zauważa Pascal Brodnicki.

Słowa znanego kucharza potwierdzają wyniki badania "Idea Conviviality oczami dorosłych Polaków" przeprowadzonego na zlecenie Wyborowa Pernod Ricard. Wynika z nich, że 74 proc. Polaków zgadza się ze stwierdzeniem, że chwile spędzone z bliskimi i znajomymi to chwile radości i szczęścia, jednak aż 41 proc. przyznaje, że w dzisiejszym digitalowym świecie ma coraz mniej czasu na spotkania z przyjaciółmi.

Łatwo wywnioskować, że domowe spotkania przy suto zastawionym stole to już rzadkość, a wielogodzinne luźne rozmowy to dla wielu oznaka wręcz "luksusu". A szkoda, bowiem, jak dalej pokazują wyniki badania, 68 proc. badanych wskazuje, że tego typu spotkania są źródłem szczęścia i przekładają się na dobre samopoczucie.

Właśnie, dlatego Brodnicki wraz z Maciejem Starosolskim, ambasadorem Polskiej Wódki, chcą odświeżyć zwyczaj wspólnych biesiad i pokazać gościom, że warto pielęgnować go także w życiu codziennym.

- Zapraszamy wszystkich do wspólnego stołu i rozmów, by na nowo odkryć magię spotkań, poznać polską tradycję i oczywiście spróbować regionalnych potraw w mojej autorskiej odsłonie - zachęca kucharz.

I tak eksperci w ramach cyklu "Moc spotkań" opowiedzą o magii stołu, podzielą się swoją wiedzą oraz doświadczeniem na temat sztuki degustacji polskich specjałów.

Spotkania te odbędą się: w Poznaniu (24 kwietnia), we Wrocławiu (25 kwietnia), w Gdańsku (9 maja), w Katowicach (14 maja), w Krakowie (15 maja), w Łodzi (21 maja). Finał akcji odbędzie się zaś w Warszawie (15 czerwca).

- Każdy region, w którym odbędzie się spotkanie, ma swoją niepowtarzalną specyfikę i specjały, z których słynie. Nie może, więc ich zabraknąć podczas tych uroczystości. W Poznaniu do narodowego trunku podawany jest gzik, na Pomorzu śledzik, w Warszawie nóżki - zauważają organizatorzy.

Udział w spotkaniach jest bezpłatny. Wydarzenia edukacyjne z cyklu "Moc spotkań" objęło patronatem Muzeum Polskiej Wódki oraz Stowarzyszenie Polska Wódka.

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas