Popularne sosy wycofane ze sprzedaży. Pilny apel do konsumentów: Nie spożywać
Oprac.: Łukasz Piątek
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Tym razem mowa o wycofaniu ze sprzedaży określonych partii sosów znanego producenta ze względu na możliwą obecność glutenu.
Sosy Winiary wycofane ze sprzedaży
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany przez firmę Nestlé Polska S.A. o dobrowolnym wycofaniu z obrotu i od konsumentów określonych partii trzech sosów marki Winiary. Powodem wycofania produktów jest wykrycie obecności glutenu w surowcu wykorzystanym do produkcji tych sosów - czytamy na stronie gis.pl.
Spożycie produktu przez osoby z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej.
Szczegóły dotyczące produktów:
Winiary Sos Boloński 500g:
- Nr partii 240423B/1, data minimalnej trwałości 04.2026
- Nr partii 240423C/1, data minimalnej trwałości 04.2026
Winiary Sos pomidorowy do Spaghetti 500g:
- Nr partii 240422A/1, data minimalnej trwałości 04.2026
- Nr partii 240422B/1, data minimalnej trwałości 04.2026
Winiary Sos amerykański BBQ z syropem z palonego cukru 348g
- Nr partii 240420A/1, data minimalnej trwałości 04.2025
- Nr partii 240421A/1, data minimalnej trwałości 04.2025
Producent: Nestlé Polska S.A. ul. Domaniewska 32 02-672 Warszawa
Z kolei Winiary informuje, że produkty te nie są opatrzone na etykietach informacją o obecności glutenu.
GIS wydał zalecenia dla konsumentów
Konsumenci z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę nie powinni spożywać partii sosów określonych w tym komunikacie.
Producent sosów, firma Winiary prosi konsumentów, którzy kupili produkty z wyżej wymienionych partii, o kontakt z Serwisem Konsumenta w celu umówienia wymiany produktów.