Pozbierali odpady i zrobili z nich kawo-herbatę. Czy warto pić cascarę?

Moda na różnego rodzaju napoje kawowe wydaje się nie mieć końca. Coraz więcej kawiarni ma w swojej ofercie cascarę, czyli napój, który posiada pewne cechy kawy i herbaty. Jak pić cascarę, czy jest zdrowa i jak smakuje?

Cascara to napój kawowy, który na świecie cieszy się coraz większą popularnością
Cascara to napój kawowy, który na świecie cieszy się coraz większą popularnością123RF/PICSEL

Czym jest cascara?

Słowo cascara w języku hiszpańskim oznacza "skórkę" i w kontekście tego napoju mowa o skórce otaczającej pestki owoców kakaowca. Z ziaren kawowca zdziera się miąższ i taką łupinę pozostawia się na słońcu do wyschnięcia, a ta zmienia kolor z czerwonego na ciemnobrązowy.

Można zatem uznać, że cascara, czyli wysuszone owoce kawowca, to skutek uboczny i odpad podczas procesu pozyskiwania ziarna kawy. Nie zmienia to jednak faktu, że cascara cieszy się coraz większą popularnością i wśród konsumentów ma wielu zwolenników - zwłaszcza w Ameryce Południowej.

Czy cascara jest zdrowa?

Cascara doceniana jest przez swoje właściwości prozdrowotne, ponieważ jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy, mających duże znaczenie podczas zwalczania wolnych rodników. Napar z owoców kawy poprawia funkcjonowanie układu trawiennego, dobrze działa na zaparcia i pomaga chronić błonę śluzową przewodu pokarmowego.

Picie cascary wpływa również na lepszą kondycję skóry, usprawnia pracę wątroby, pomagając w pozbywaniu się toksyn z organizmu. Napar pobudza metabolizm, pomaga w usuwaniu złogów w jelitach i zmniejsza w nich stany zapalne.

Cascara - jak smakuje?

Cascara posiada właściwości pobudzające, ale z uwagi na mniejszą zawartość kofeiny, jej działanie nie jest tak intensywne jak w przypadku kawy. Napar z cascary w smaku przypomina susz owocowy, dlatego często mówi się o tym napoju jak o połączeniu kawy z herbatą. W naparze dominuje smak słodko-kwaśny z wyczuwalną nutką śliwki i jabłka.

Cascara powstaje z wysuszonego miąższu owocu kawowca
Cascara powstaje z wysuszonego miąższu owocu kawowca123RF/PICSEL

Cascara - jak przygotować napar

Chcąc cieszyć się pełnym smakiem napoju, wystarczy wsypać do naczynia ok. 24 g suszu i zalać go litrem gorącej wody, a następnie zostawić do zaparzenia na sześć minut. Tak przygotowany napój z powodzeniem można pić na ciepło jak i na zimno.

Dietetyk: W Polsce jest tolerowanie słodyczy i zachęcanie do ich jedzeniaINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas