Przetwory z zielonych pomidorów. Czy można jeść niedojrzałe pomidory?

Smażenie niedojrzałych pomidorów w wysokiej temperaturze to najlepszy sposób na pozbycie się solaniny
Smażenie niedojrzałych pomidorów w wysokiej temperaturze to najlepszy sposób na pozbycie się solaniny123RF/PICSEL

Zielone pomidory - co to jest?

Solanina - co to jest?

Solanina - czy można obniżyć jej zawartość w zielonych pomidorach?

Zielone pomidory powinno się jeść w niewielkich ilościach
Zielone pomidory powinno się jeść w niewielkich ilościach123RF/PICSEL

Zielone pomidory - czy mają wartości odżywcze?

Jak wykorzystać zielone pomidory w kuchni?

Konfitura z zielonych pomidorów

Konfitura z zielonych pomidorów
Konfitura z zielonych pomidorów123RF/PICSEL

Składniki

  • 4,5 kg zielonych pomidorów,
  • 2 cytryny,
  • 3 kg cukru

Smażone zielone pomidory

Smażone zielone pomidory
Smażone zielone pomidory123RF/PICSEL

Składniki

  • 6 średniej wielkości zielonych pomidorów,
  • ¼ szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • ½ szklanki bułki tartej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia

Marynowane zielone pomidory na zimę

Słoiczki z marynowanymi zielonymi pomidorami odstaw na kilka tygodni, by smaki się przegryzły
Słoiczki z marynowanymi zielonymi pomidorami odstaw na kilka tygodni, by smaki się przegryzły123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg zielonych pomidorów
  • 30 g soli
  • 300 g cebuli
  • 100 ml octu winnego
  • 80 g cukru
  • 5 łyżeczek białej gorczycy
  • pieprz ziarnisty
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 5 małych listków laurowych

Kto w ogóle nie powinien jeść zielonych pomidorów?

Szokujące sceny w hotelu w Dubaju. Wtargnęli do pokoju Qczaja o 2 w nocyNewseria Lifestyle/informacja prasowa
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?