Przetwory z zielonych pomidorów. Czy można jeść niedojrzałe pomidory?
Kiedy pierwsze niedojrzałe pomidory pojawiają się na krzaczkach, wiele osób od razu ma pokusę, aby przygotować z nich coś pysznego. Bywa, że jesienią mamy całkiem pokaźny zbiór zielonych pomidorów, które po prostu nie zdążyły dojrzeć. Czy spożywanie zielonych pomidorów jest bezpieczne? Jak można je wykorzystać? Wyjaśniamy!
Zielone pomidory - co to jest?
Określenie "zielone pomidory" nie jest w pełni precyzyjne. Może odnosić się do odmian pomidorów, które, nawet kiedy są dojrzałe, mają zielony kolor. Możemy je wykorzystać w kuchni dokładnie w taki sam sposób jak zwykłe pomidory, również do przygotowania sałatek i kanapek.
Takie odmiany nie są jednak w Polsce zbyt popularne i mówiąc "zielone pomidory" mamy zazwyczaj na myśli pomidory niedojrzałe, takie które jeszcze nie zdążyły nabrać koloru.
W przypadku takich niedojrzałych pomidorów musimy pamiętać o tym, że zawierają one solaninę, toksyczną substancję, która może prowadzić do zatruć. Czy to oznacza, że w ogóle nie możemy ich jeść? Nie, jednak powinny one być poddane odpowiedniej obróbce i spożywane w rozsądnych ilościach.
Solanina - co to jest?
Solanina to toksyczny glikoalkaloid, który występuje w pędach roślin psiankowatych, a także w ich niedojrzałych owocach. W znacznym stężeniu występuje w zazielenionych bulwach ziemniaków i ziemniakach, które zaczęły kiełkować (nie należy ich jeść). Spożyta w znacznych ilościach prowadzi do zaburzeń układu pokarmowego: wymiotów, biegunki, kolki.
W ciężkich przypadkach może prowadzić do drgawek, niewydolności krążenia, śpiączki, zdarzały się również zatrucia śmiertelne. Jednak niewielkie ilości solaniny nie odbiją się niekorzystnie na zdrowiu. Dawka wyższa niż 1 mg na kilogram masy ciała może już jednak prowadzić do niepożądanych objawów. Aby doprowadzić do poważnego zatrucia trzeba by zjeść ponad 600 g zielonych pomidorów.
W 100g surowych zielonych pomidorów znajduje się 30 mg solaniny, w 30 g konfitur ze smażonych zielonych pomidorów znajduje się maksymalnie 6 mg solaniny, w 100g kiszonych zielonych pomidorów znajduje się 19 mg solaniny.
Solanina - czy można obniżyć jej zawartość w zielonych pomidorach?
Najlepszy sposób na pozbycie się solaniny z pomidorów to pozwolić im dojrzeć. Jeśli jednak chcemy przygotować z nich przysmaki, powinniśmy je poddać odpowiedniej obróbce.
Wbrew rozpowszechnionemu przekonaniu obróbka termiczna nie usuwa solaniny z warzyw, to dość stabilny termicznie związek. Jednak może pomóc w zmniejszeniu zawartości tego związku. Pieczenie w temperaturze powyżej 210 st. C w ciągu 10 minut zneutralizuje związek w około 40 proc. Dobrym sposobem na obniżenie zawartości solaniny jest też smażenie. Związek będzie się stopniowo rozpadał przy temperaturze smażenia przewyższającej 170 st. C.
Czytaj też: Solanina: Kiedy ziemniaki są trujące?
Zielone pomidory - czy mają wartości odżywcze?
Uważa się, że wartość odżywcza zielonych pomidorów jest niższa niż pomidorów dojrzałych. Jednak mają one swoich zwolenników ze względu na smak, a także konsystencję. Twarde i jędrne zielone pomidory z łatwością dają się na przykład smażyć i nie rozpadają się przy tym, jak pomidory dojrzałe.
100 g zielonych pomidorów zawiera 23 kcal. Są one źródłem witamin A i C, potasu, błonnika, a także likopenu.
Czytaj też: Solanina. W jakich warzywach występuje?
Jak wykorzystać zielone pomidory w kuchni?
Ze względu na wysoką zawartość solaniny lepiej zrezygnować z dodawania zielonych pomidorów do sałatek czy kanapek. Można jednak przygotować z nich smaczne przetwory, a także smażyć. Oto garść przepisów:
Konfitura z zielonych pomidorów
Umyte i obrane z szypułek pomidory kroimy na ćwiartki, dodajemy 2 kg cukru oraz sok i skórkę starą z cytryn. Odstawiamy na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie konfiturę zagotowujemy na dużym ogniu, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 2-3 godziny, od czasu do czasu mieszając. Pół godziny przed końcem gotowania dodajemy pozostały cukier i smażymy konfiturę na średnim ogniu. Gotową konfiturę umieszczamy w słoikach i zakręcamy.
Smażone zielone pomidory
Pomidory pokrój w plastry. Oprósz solą i pieprzem, a następnie panieruj, obtaczając kolejno w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsącz na papierowym ręczniku.
Marynowane zielone pomidory na zimę
Przepis na 5 słoików 250 ml.
Umyte pomidory pokrój w plastry i zasyp solą. Odstaw na noc, aby puściły sok. Następnego dnia odsącz cały sok na sicie.
Do 200 ml wody dodaj ocet, cukier i pokrojoną w piórka cebulę. Zagotuj.
W słoiczkach układaj warstwami pomidory i cebulę oraz przyprawy (po łyżeczce gorczycy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu i mały listek laurowy (lub kawałek większego). Zalej gorącą zalewą, ugniatając lekko warzywa tak, by usunąć bąbelki powietrza. Zakręć słoiki i pasteryzuj ok. 15 minut. Przechowuj w zacienionym i chłodnym miejscu. Aby cieszyć się pełnią smaku, pozwól im "dojrzewać" ok. 4 tygodnie.
Kto w ogóle nie powinien jeść zielonych pomidorów?
Z jedzenia zielonych pomidorów powinny zrezygnować kobiety ciężarne i karmiące piersią, a także osoby chorujące na nadciśnienie tętnicze, reumatoidalne zapalenie stawów i choroby nerek.