Reklama

Zatrucie solaniną. Kiedy ziemniaki są trujące?

Solanina to toksyczna substancja, która występuje w zielonych ziemniakach. Spożycie jej może doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. By uniknąć zatrucia, należy odpowiednio przechowywać bulwy i zabezpieczyć je przed wytwarzaniem toksyn. Jakie ziemniaki są szkodliwe?

Zielony ziemniak to trucizna?

Solanina to toksyczna substancja. Jej niewielkie ilości znajdują się w każdym ziemniaku i jest to zupełnie naturalne. Dopiero wysokie stężenie solaniny jest groźne dla zdrowia. 

Duże ilości tej substancji występują nie tylko w zielonych ziemniakach, ale także w niedojrzałych pomidorach i papryce. Warto podkreślić, że zielony kolor ziemniaka to efekt wysokiego poziomu chlorofilu, ale jego wzrost jest związany ze zwiększeniem ilości solaniny.

By zapobiec zatruciu solaniną, należy pamiętać o właściwym przechowywaniu ziemniaków. Ważne, by leżały w ciemnych i chłodnych pomieszczeniach. Bulwy przechowywane w jasnych i ciepłych miejscach mogą zawierać spore dawki solaniny. 

Reklama

Zobacz także: Ziemniaki. Myślisz, że wiesz o nich wszystko? Sprawdź!

Jakich ziemniaków nie można jeść?

Należy uważać na ziemniaki, które zaczynają kiełkować. To właśnie w kiełkach i łupinie gromadzą się największe ilości solaniny. Wbrew pozorom obranie ich niekoniecznie może pomóc. Trudno ocenić, ile solaniny jest w samej bulwie. Najbezpieczniej jest zrezygnować z jedzenia zielonych oraz kiełkujących ziemniaków.

Jakie są objawy zatrucia solaniną?

Pierwsze objawy po zatruciu solaniną mogą pojawić się po kilku lub nawet kilkunastu godzinach od spożycia ziemniaków. Można do nich zaliczyć m.in.: 

  • biegunkę 
  • wymioty
  • mdłości 
  • ból brzucha 
  • ból i zawroty głowy
  • gorączkę
  • pocenie się 

W przypadku, gdy wysokie stężenie solaniny w organizmie utrzymuje się przez dłuższy czas, może doprowadzić to do tachykardii, napadu drgawek, zaburzeń oddychania i pracy nerek, uszkodzenia układu nerwowego, a nawet śpiączki. 

***

Zobacz także:

Nigdy nie łącz z ziemniakami. Dojdzie do fermentacji w żołądku

Co zrobić z ziemniaków z obiadu?

Co zrobić aby ziemniaki nie ciemniały po ugotowaniu? Jest na to prosty sposób

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ziemniaki | solanina w ziemniakach
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy