Przygotuj koszyk do święcenia. Sprawdź listę niezbędnych rzeczy
Zgodnie z tradycją wielkanocną w Wielką Sobotę należy udać się do kościoła w celu poświęcenia koszyczka. Znajdują się w nim podstawowe produkty, które zawitają na świątecznym stole. Oprócz tego można znaleźć figurkę baranka, kurczaczki czy czekoladowego zająca. Jak przygotować święconkę? Czego nie może w niej zabraknąć? Dowiesz się z poniższego artykułu.
Spis treści:
Skąd wzięła się tradycja koszyka wielkanocnego?
Tradycja święconki w Polsce sięga przełomu XIII/XIV wieku. Z ówczesnego czasu pochodzą pierwsze wzmianki na temat koszyka wielkanocnego. Wtedy, jak i teraz, w Wielką Sobotę zabierano święconkę do kościoła, by została pobłogosławiona przez kapłana. Dopiero wtedy można myśleć o rozpoczęciu Wielkanocy. Święto zaczyna się od podzielenia jajkiem z całą rodziną. Każdy również dostaje po kawałku każdego ze święconych produktów.
Co powinno się znaleźć w koszyku wielkanocnym?
Pamiętaj o najważniejszych produktach, które trzeba umieścić po kawałki w koszyku wielkanocnym:
- Jajka: symbolizują odradzające się życie.
- Baranka: to oznaka zwycięstwa życia nad śmiercią Chrystusa.
- Sól: symbol oczyszczenia z grzechu pierworodnego.
- Pieprz: podkreśla cierpienie Jezusa na krzyżu.
- Chrzan: zapewnia zdrowie, siłę, zapobiega nieszczęściom.
- Ser: symbolizuje odrodzenie i podkreśla symbiozę człowieka z przyrodą.
- Babkę wielkanocną: podkreśla godność człowieka, dobrobyt i pomyślność.
- Kiełbasę i wędliny: symbolizują zdrowie, bogactwo.
- Chleb: symbol Ciała Chrystusa.
Dla dekoracji: kurczaki wielkanocne i czekoladowy zając. Wiele osób ozdabia koszyczek bukszpanem lub baziami, a produkty przykrywa dekoracyjną świąteczną serwetką. Pamiętaj, by przypiąć ją np. szpilkami, by nie porwał jej wiatr.
Zobacz: