Skąd akryloamid wziął się we frytkach?
Tajemnica rakotwórczego związku - akryloamidu - we frytkach, chipsach i chrupkim pieczywie została rozwiązana.

W kwietniu naukowcy poinformowali, że w wielu produktach, które jemy na co dzień znajdują się
duże ilości akryloamidu - rakotwórczej substancji używanej m.in. przy produkcji betonu. Zdaniem szewdzkich naukowców paczka chipsów może zawierać nawet 500 razy więcej tego związku chemicznego, niż dopuszczają normy Światowej Organizacji Zdrowia. Ogromne ilości akryloamidu znajdują się również w innych smażonych bądź pieczonych w wysokiej temperaturze pokarmach zawierających duże ilości węglowodanów (np. w ryżu i przetworach mącznych).
Wiele zespołów naukowaców starało się przez ostatnie miesiące wyjaśnić, skąd akryloamid bierze się w produktach spożywczych. O efektach tych badań donosi najnowszy numer "Nature". Zdaniem dwóch, pracujących niezaleznie od siebie zespołów badawczych groźny dla zdrowia akryloamid
powstaje w wyniku tzw. reakcji Maillarda. Do jej zajścia potrzeba temperatury wyższej niż 100 st. C, trochę wilgoci, powszechnie występujących w żywności niektórych cukrów (tzw. redukujących, do
których zalicza się m.in. glukozę) oraz aminokwasów (podstawowych cegiełek budujących białka). Przy czym, zdaniem obu grup badaczy,
znaczące ilości akryloamidu powstają niemal wyłącznie podczas pieczenia,
smażenia lub grillowania produktów bogatych w jeden tylko (na
dwadzieścia znanych) aminokwas -asparaginę. Inne prawie w ogóle nie
nadają się do tej reakcji. Nie oznacza to niestety, że w standardowej
diecie można będzie łatwo uniknąć akryloamidu. Po pierwsze, asparagina
obficie występuje w ziemniakach (40 proc. wszystkich aminokwasów), sporo
jest jej też w mące pszennej (14 proc.) czy ryżu (18 proc.). Po drugie
zaś to właśnie reakcji Maillarda, podczas której tworzy się groźny
akryloamid, zawdzięczamy większość koloru i aromatu pieczonych bądź
smażonych potraw.
Akryloamid W przemyśle znajduje
zastosowanie m.in. przy produkcji barwników, tworzyw sztucznych, tkanin
syntetycznych i papieru, a także przy oczyszczaniu rud metali. Stosowany
bywa również jako dodatek do specjalnych rodzajów betonu używanych przy
konstrukcji zapór i tuneli.
Akryloamid wywołuje nowotwory układu pokarmowego oraz uszkadza układ
nerwowy u zwierząt. Amerykańska Agencja Ochrony Środowiska (EPA)
ostrzega, że i u ludzi działanie nawet niedużych ilości akryloamidu może
doprowadzić do uszkodzenia układu nerwowego, ogólnego osłabienia
organizmu i utraty koordynacji ruchowej. Długotrwałe podtruwanie
akryloamidem grozi uszkodzeniem układu nerwowego, paraliżem i rozwojem
nowotworów.