Smaczny grzyb często mylony z trującym muchomorem. "Pomyłka jest możliwa, jeśli ktoś nie zwraca uwagi na szczegóły"

Grzyby to jedne z ulubionych przysmaków Polaków, jednak spożywanie niektórych z nich może być niebezpieczne. Z tego powodu zbierając grzyby w lesie, musimy być pewni tego, co wkładamy do naszego koszyka. Niektóre gatunki jadalne do złudzenia przypominają inne grzyby, które mogą być silnie trujące. Takim grzybem jest muchomor czerwieniejący. Grzyboznawca radzi, na co uważać podczas jego zbierania.

Zbierając grzyby musimy zachować ostrożność. Niektóre gatunki do złudzenia przypominają inne grzyby, które mogą być trujące
Zbierając grzyby musimy zachować ostrożność. Niektóre gatunki do złudzenia przypominają inne grzyby, które mogą być trująceKarolina Adamska/East News/PIOTR KAMIONKA/REPORTEREast News

Muchomor czerwieniejący — co to za grzyb?

Grzyb ten jest w Polsce bardzo pospolity. Jego owocniki pojawiają się w lasach od czerwca do października. Znajdziemy je zarówno w lasach iglastych, jak i liściastych. 

Muchomory czerwieniejące są zbierane przez doświadczonych grzybiarzy, ponieważ miąższ tego grzyba ma przyjemny i łagodny smak, porównywalny z kanią. Co jednak istotne, jest on jadalny tylko po dostatecznym ugotowaniu. W stanie surowym jest on trujący i nie nadaje się do spożycia.

Grzyboznawca Wiesław Kamiński wyjaśnił nam, skąd wzięła się nazwa tego grzyba:

- W miejscach uszkodzeń grzyby te czerwienieją. Jednakże nie następuje to błyskawicznie, jak w przypadku niebieszczenia krasnoborowików ceglastoporych, to wymaga czasu, ale wszędzie gdzie występują jakieś otarcia, lub np. w trzonie są czerwie, to kanaliki z czasem robią się czerwone.

Cechy muchomora czerwieniejącego. Po tym go rozpoznasz

Owocnik tego grzyba jest duży i masywny. Kapelusz muchomora czerwieniejącego ma najczęściej jasnobrązową barwę, niekiedy z czerwonymi tonami. Pokryty jest delikatnymi i drobnymi białożółtymi lub różowymi łatkami, natomiast jego powierzchnia jest nieco lepka.

Trzon rozszerzany ku podstawie jest mięsisty, początkowo biały, lecz z czasem pojawiają się na nim różowe, a następnie winnoczerwone zabarwienia. 

Tego grzyba charakteryzuje również zwisający białoróżowy i silnie bruzdowaty pierścień. 

Na kapeluszu muchomora czerwieniejącego, możemy dostrzec charakterystyczne drobne łatki
Na kapeluszu muchomora czerwieniejącego, możemy dostrzec charakterystyczne drobne łatki Piotr Kamionka/REPORTEREast News

Nie pomyl go z tym grzybem. Jest silnie trujący!

Grzyboznawca Wiesław Kamiński przestrzega przed zbieraniem tych grzybów: 

Pomyłka jest możliwa, jeśli ktoś nie zwraca uwagi na szczegóły.

Muchomor czerwieniejący jest grzybem zmiennym pod względem kształtu i zabarwienia. Z tego powodu nietrudno o pomyłkę. Niestety niedoświadczeni grzybiarze mogą pomylić go z silnie trującym grzybem.

- Można go pomylić głównie z muchomorem twardawym, który jest grzybem jadalnym.

Taka pomyłka nie jest jednak najgorsza. Muchomor twardawy nie jest trujący, jednakże nie ma żadnych wartości smakowych, dlatego jest bardzo rzadko zbierany. Niestety w gorszym przypadku możemy pomylić go z silnie trującym muchomorem plamistym, który zalicza się do grzybów wywołujących zaburzenia neuropsychotropowe. 

Generalnie muchomor czerwieniejący jest łatwy do rozpoznania z uwagi na cechę, którą jedynie on posiada. Muchomor plamisty, czy jakikolwiek inny muchomor nie zmienia koloru przy uszkodzeniu. 

Wiesław Kamiński przestrzega jednak przed zbieraniem muchomorów:

- Radzę to robić z kimś, kto zna się na tych grzybach, ponieważ jest duże prawdopodobieństwo pomyłki. Dla doświadczonych grzybiarzy jest to stosunkowo łatwy do rozpoznania grzyb, chociaż powiem szczerze, ja tu obecnie jestem w lesie i spotkałem trujące muchomory plamiste, które u góry były lekko różowawe no i początkowo, zanim jeszcze wziąłem je do ręki, uznałem je za muchomory czerwieniejące.

Tak działa mechanizm "zajadania" stresu. Nowe ustalenia australijskich naukowców Newseria Lifestyle/informacja prasowa
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas