Świąteczne cateringi rosną w siłę. Ile kosztuje taka przyjemność?

Dagmara Kotyra

Opracowanie Dagmara Kotyra

Przygotowywanie świąt nie należy do najprostszych zadań, a więc z pomocą przychodzą restauracje z bożonarodzeniowym menu. W ofercie można znaleźć wigilijne potrawy, przekąski mięsne oraz desery. Sprawdźmy więc, ile trzeba zapłacić za świąteczny catering. Okazuje się, że zamówienie gotowych potraw może znacząco uszczuplić portfel.

Coraz więcej restauracji do swojej oferty dołącza świąteczne menu
Coraz więcej restauracji do swojej oferty dołącza świąteczne menu123RF/PICSEL

Świąteczne cateringi coraz popularniejsze

Coraz więcej restauracji do swojej oferty dołącza świąteczne menu. Zamówienia można najczęściej składać przez kilka grudniowych dni i następnie odebrać gotowe dania tuż przed świętami. Cateringi świąteczne na dobre zagościły u znanych restauratorów. Na wigilijnym stole mogą więc stanąć potrawy od Magdy Gessler czy też Ewy Wachowicz.

Tego typu przyjemność to dla wielu oszczędność czasu, ale niekoniecznie pieniędzy. Oto ile kosztują świąteczne cateringi z restauracji, które nie są sygnowane znanymi nazwiskami.

Sałatka jarzynowa to bez wątpienia królowa świąt
Sałatka jarzynowa to bez wątpienia królowa świąt123RF/PICSEL

Ile trzeba zapłacić za wigilijny catering?

Przeglądając oferty bożonarodzeniowych menu, można zauważyć, że ceny potraw różnią się od siebie. Zacznijmy od tradycyjnego czerwonego barszczu. Cena za litr to mniej więcej 25-35 zł. Zdarzają się jednak oferty, w których można zamówić 0,9 l barszczu za ponad 40 zł.

W przypadku zupy grzybowej jest nieco inaczej, a wszystko przez utrzymujące się od lat wysokie ceny grzybów. Litr takiej zupy to koszt mniej więcej 45-50 zł. Zdarzają się jednak menu, gdzie cena za zupę grzybową to 70 zł i to za 0,9 l. Restauracje oferują również nieco urozmaicone wersje pod postacią zup kremów z borowików lub różnych grzybów leśnych. Ceny wynoszą nawet 60-70 zł.

Za kilogram uszek trzeba zapłacić ok. 45 zł, chociaż niektóre restauracje za uszka wypełnione farszem z grzybów z tegorocznych zbiorów chcą nawet 80-90 zł.

Z kolei ceny pierogów są znacznie bardziej zróżnicowane. Niektóre lokale podaję ceny za sztukę lub od razu za porcję składającą się z 10 sztuk. W pierwszym przypadku koszt wynosi ok. 5 zł za jednego pieroga z kapustą i grzybami. Za porcję trzeba jednak zapłacić 30 zł. Można się również spotkać z ceną 30 zł za kilogram. Oczywiście dotyczy to jednak lokali, które mieszczą się poza dużymi miastami. Jedna z restauracji z Lublina cenę za kilogram pierogów oszacowała na 65 zł, a z kolei lokal z Wrocławia za taką samą ilość chce 54 zł.

Restauracje oferują półkilogramową porcję ryby po grecku za 50 zł
Restauracje oferują półkilogramową porcję ryby po grecku za 50 zł123RF/PICSEL

W przypadku pasztecików z kapustą i grzybami ceny zaczynają się od 30 zł za kilogram, chociaż zdarza się, że sięgają one 50 zł lub są sprzedawane na sztuki za mniej więcej 5 zł. Za kilogram kapusty wigilijnej trzeba zapłacić średnio 40-50 zł. Ceny różnią się jednak w zależności od dodatków. Ta wzbogacona mięsem, śliwkami suszonymi i grzybami kosztuje znacznie więcej, nawet 70 zł. Niektóre lokale oferują sprzedaż na porcje ważące 250 g. Wówczas cena wynosi ponad 30 zł.

Szeroki przedział cenowy występuje również w przypadku ryby po grecku. Zdarza się, że restauracje oferują półkilogramową porcję za 50 zł, a inne chcą dokładnie tyle samo za cały kilogram. Oczywiście nie brakuje ofert, w których kilogram ryby po grecku kosztuje ponad 80 zł.

Na wigilijnym stole nie brakuje śledzi i to w różnych odsłonach. Za te w oleju trzeba średnio zapłacić nawet 40-50 zł za kilogram. Porcje 250 g najczęściej kosztuje ok. 25 zł.

Królową świąt bez wątpienia jest sałatka jarzynowa. Ceny za kilogram to mniej więcej 35-45 zł. Przy okazji Wielkanocy postanowiliśmy wyliczyć, ile kosztuje samodzielne przygotowanie tego przysmaku. Całkowity koszt wyniósł 15,92 zł. Biorąc pod uwagę wzrost cen, obecnie zrobienie sałatki jarzynowej w domu może kosztować maksymalnie 20 zł.

Przygotowanie wigilijnej kolacji oraz potraw na kolejne dwa dni świąt to spore wyzwanie
Przygotowanie wigilijnej kolacji oraz potraw na kolejne dwa dni świąt to spore wyzwanie123RF/PICSEL

Świąteczne menu. Ile kosztują mięsne wyroby i desery?

W menu świątecznym wielu restauracji nie brakuje przede wszystkim sernika. Mniejsze lokale oferują cenę 40 zł za kilogram, ale trzeba podkreślić, że jest to rzadkością. Dość często ceny sięgają ponad 100 zł, ale zdarza się, że jest opcja kupienia jedynie półkilogramowej porcji. Dotyczy to większości słodkości takich, jak tiramisu, miodowniki czy też tarty. Wygląda na to, że koszt ciast znacząco przewyższa wytrawne potrawy. Nieco tańsze są jednak strucle makowe.

A jak jest z mięsnymi specjałami? Większość ofert zawiera jedynie potrawy wigilijne, ale niektóre z nich uwzględniły także mięsne wyroby. Za kilogramowe szynki trzeba zapłacić nawet ponad 80 zł. Schab pieczony ze śliwką, rolady z boczku i karkówki również kosztuje podobnie. W ofertach można znaleźć również pieczone kaczki wycenione nawet na 120 zł i polędwice wieprzowe sprzedawane w 250 g porcjach za ponad 30 zł.

***

Czas na lepsze. Odcinek 3INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas