Doświadczone kucharki zawsze robią tak rybę po grecku. Zachwytom gości nie ma końca

Ryba po grecku to hit każdej imprezy w polskim domu
Ryba po grecku to hit każdej imprezy w polskim domuMarianna OSKO/East NewsEast News

Z jakich gatunków przygotować rybę po grecku?

Zobacz również:

    Przyprawy do ryby po grecku

    Jak skomponować przyprawy do ryby po grecku?
    Jak skomponować przyprawy do ryby po grecku?123RF/PICSEL
    • liściem laurowym,
    • zielem angielskim,
    • czosnkiem,
    • słodką papryką,
    • majerankiem,
    • solą,
    • pieprzem.

    Smakowita ryba po grecku - przepis tradycyjny

    • 1 kg filetów z ryby
    • ½ szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka soli,
    • 1 łyżeczka pieprzu
    • 1 łyżeczka oregano
    • olej roślinny do smażenia
    • 4 średnie marchewki
    • 2 korzenie pietruszki
    • 1 duża cebula
    • 1 mały seler
    • 125 ml wody
    • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka cukru
    • 3 ziarna ziela angielskiego
    • 2 liście laurowe
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki
    • 1/5 szklanki oleju roślinnego
    1. Warzywa dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy i trzemy na tarce jarzynowej o największych oczkach. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w półplasterki.
    2. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, podsmażamy do zeszklenia i dodajemy starte warzywa. Całość podgrzewamy jeszcze przez ok. 5 minut.
    3. Zawartość patelni solimy, doprawiamy liściem laurowym, pieprzem w ziarenkach oraz zielem angielskim.
    4. Mieszankę warzyw i przypraw podlewamy wodą, dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier oraz sól do smaku. Dusimy na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając
    5. Na osobnej patelni rozgrzewamy olej i smażymy z obu stron filety rybne. Po skończonej obróbce termicznej odsączamy je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
    6. Spód półmiska wykładamy miękkimi warzywami, na nich układamy rybę, a całość przykrywamy jeszcze jedną warstwą warzyw.
    7. Rybę po grecku możemy podawać na ciepło lub schować do lodówki i serwować po pełnym wystudzeniu. Smacznego!
    "Zdrowie na widelcu": Jak rozpoznać, czy ryba jest świeża?Polsat CafePolsat Cafe