W święta serwuję gościom jeden z pyszniejszych przepisów na śledzia. Ślinka sama im cieknie

Jak przyrządzić smacznego śledzia po litewsku?
Jak przyrządzić smacznego śledzia po litewsku?123RF/PICSEL

Najpopularniejsze dodatki do śledzi

Zobacz również:

    Czas na lepsze. Odcinek 1interiaINTERIA.PL

    Co kupić w sklepie do śledzi po litewsku?

    Dobrej jakości śledzie sprawdzą się w kultowym przepisie
    Dobrej jakości śledzie sprawdzą się w kultowym przepisie123RF/PICSEL
    • 8 filetów ze śledzia
    • 8 szprotek wędzonych w oleju
    • 80 g suszonych grzybów
    • 2 cebule
    • 3-4 ogórki kiszone
    • 160 g koncentratu pomidorowego
    • ½ szklanki mleka
    • świeżo mielony czarny pieprz
    • olej roślinny do smażenia

    Świąteczny przysmak - przepis

    1. Przygotowanie zaczynamy od zalania suszonych grzybów wodą oraz namoczenia śledzi w mleku przez ok. 2 godziny.
    2. Po upływie wyznaczonego czasu kroimy rybę w paski o szerokości 2-3 cm, a grzyby przekładamy do garnka, zalewamy wodą z moczenia i gotujemy przez 35-40 minut.
    3. Wywar z grzybów przelewamy do osobnego naczynia, a same grzybki siekamy w drobną kostkę.  W kolejnym kroku obieramy cebulę z łupiny, kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej, smażąc aż do zeszklenia.
    4. Do cebuli dodajemy roztarte szprotki i podgrzewamy wszystko jeszcze przez 15 minut.  Na koniec wlewamy wywar z moczenia grzybów, doprawiamy koncentratem pomidorowym oraz świeżo mielonym pieprzem.
    5. Na talerz wykładamy pokrojonego śledzia, zalewamy ostudzonym sosem, a wierzch dania dekorujemy drobno pokrojonymi ogórkami kiszonymi. Smacznego!