Święto oscypka w Żywcu
Koalicja Marek Ziem Górskich oraz kapela Pieczarków zapraszają na organizowany po raz pierwszy "Oscypek Fest" - święto oscypka, które odbędzie się 7 października w Żywcu. Podczas festiwalu planowanie jest pobicie rekordu Guinessa na wyprodukowanie największego oscypka.
Imprezę uatrakcyjnią dodatkowo występy zespołów góralskich, a wieczorem wszyscy goście będą mogli uczestniczyć w prawdziwej góralskiej biesiadzie.
Oscypek to twardy wędzony ser przygotowywany z solonego mleka owczego, charakterystyczny dla polskich gór, szczególnie Podhala. Produkowany zazwyczaj w postaci niedużych, wrzecionowatych bloków z typowym dla regionu zdobieniem brzegów. Zdobienie odciskane jest w rozszczepialnej formie (od niej pochodzi nazwa sera). Tradycyjnie jego wyrobem trudnili się bacowie na hali.
Po wydojeniu owiec do drewnianego skopka - "gielety" mleko zlewane jest przez lniane płótno do drewnianej "puciery" (rodzaj kadzi). Następnie dodaje się "klag" (wysuszoną i sproszkowaną podpuszczkę z zazwyczaj cielęcych lub jagnięcych żołądków), dzięki temu z mleka powstaje masa serowa, którą należy odcisnąć i uformować. Podczas odciskania ser maczany jest w gorącej wodzie. Po uformowaniu sera moczy się go przez dobę w solance - "rosole", która usuwa z niego nadmiar wody. Po wymoczeniu sery leżakują na górnej półce w bacówce i są wędzone. Tradycyjnie w bacówkach płonął ogień podsycany drewnem sosnowym, świerkowym. Sery podczas leżakowania wędziły się w jego dymie.
We wrześniu 2005 roku oscypek został wpisany na listę produktów tradycyjnych województwa małopolskiego. Na wniosek podhalańskich i żywieckich górali, Komisja Europejska zarejestrowała oscypek jako chronione oznaczenie geograficzne. Oznacza to, że producenci będą mogli liczyć na zwiększone zainteresowanie ich produktami, a co za tym idzie otrzymają szanse na rozwój.