Tak robiono pizzę w PRL-u! Przepis jest wykorzystywany do dziś

Pizza w czasach PRL-u stała się prawdziwym hitem
Pizza w czasach PRL-u stała się prawdziwym hitem 123RF/PICSEL

Z ziemi włoskiej do polskiej. Czyli jak pizza zawitała w Polsce?

Zobacz również:

Przepis na pizzę z PRL-u. Smak dzieciństwa

Pizza gości w Polsce od 1975 roku
Pizza gości w Polsce od 1975 roku 123RF/PICSEL
  • 50 g drożdży
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 0,5 szklanki mleka lub wody
  • 200 g startego, żółtego sera
  • cebula
  • 0,5 kg pieczarek
  • papryka
  • ketchup lub przecier pomidorowy
  • szynka lub kiełbasa
  • sól, pieprz
Pizza w czasach PRL-u była pieczona w blaszkach do pieczenia ciast
Pizza w czasach PRL-u była pieczona w blaszkach do pieczenia ciast 123RF/PICSEL
Domowa pizza rodem z PRL-u cieszy się do dziś popularnością w wielu polskich domach
Domowa pizza rodem z PRL-u cieszy się do dziś popularnością w wielu polskich domach 123RF/PICSEL
Pizza z patelni - jak ją zrobić?Interia KulinariaInteria Kulinaria
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?