Kotlety z mortadeli, czyli powrót do smaków z dzieciństwa. Jak je przyrządzić?

Kotlety z mortadeli to jeden z ulubionych smaków dzieciństwa wielu Polaków. Tanie i szybkie danie, które kiedyś królowało na naszych stołach, teraz powraca do łask, podobnie jak inne trendy z czasów PRL-u. Jak przyrządzić tę potrawę i z czym najlepiej ją podawać?

Kotlety z mortadeli to kultowe danie z okresu PRL, które teraz powraca na polskie stoły
Kotlety z mortadeli to kultowe danie z okresu PRL, które teraz powraca na polskie stoły123RF/PICSEL

Kotlety z mortadeli - hit PRL-u

Wielu Polaków z nostalgią wspomina czasy PRL-u. Trendy z tego okresu powracają również w dzisiejszej modzie - dotyczy to m.in. stylizacji czy umeblowania mieszkania w stylu vintage. Na naszych stołach z kolei wciąż pojawiają się hity z poprzedniego wieku. Jednym z nich są kotlety schabowe z mortadeli.

Mortadela to włoska kiełbasa, którą robi się z mieszanego, mielonego mięsa. Produkt jest wędzony i parzony, ma charakterystyczną różową barwą z białymi kropkami - kawałkami tłuszczu. Często do kiełbasy dodaje się dodatki, np. ziarna pieprzu czy orzeszki pistacjowe.

Jak dobrze pamiętasz zabawki z PRL? Tylko prawdziwe dzieci PRL zdobędą 10 pkt!

Jak dobrze pamiętasz zabawki z PRL? Tylko prawdziwe dzieci PRL zdobędą 10 pkt!

Kotlety z mortadeli - powrót smaków z dzieciństwa

Poczciwa mortadela w wersji obiadowej zyskuje na walorach smakowych
Poczciwa mortadela w wersji obiadowej zyskuje na walorach smakowych123RF/PICSEL

Kotlety z mortadeli były kultowym daniem okresu PRL. Był to idealny sposób na szybki i dość tani posiłek. Dodatkowo, w sklepach często brakowało schabu, dlatego gospodynie wykazywały się kreatywnością i robiły kotlety z włoskiej kiełbasy. Teraz z nostalgią wracamy do smaków dzieciństwa.

Wykonanie tej potrawy jest całkiem proste. Przyrządza się je bardzo podobnie do zwykłych kotletów. Plastry mortadeli można również naciąć, a do środka włożyć plasterki sera żółtego. Jeden z przepisów podaje Ewa Wachowicz.

Jak przyrządzić kotlety z mortadeli?

Składniki:

  • 4 plastry mortadeli lub sera żółtego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Wystarczy ukroić dość grube plastry mortadeli i klasycznie zamoczyć je w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. 
  2. Później należy smażyć kotlety z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. 
  3. Podawać najlepiej z ziemniakami z wody lub jajkiem sadzonym, a także z marchewką z groszkiem.
Czy każdy powinien pójść na terapię? Agata Trzebuchowska i Cleo Ćwiek u Katarzyny ZdanowiczINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas