Kotlety z mortadeli, czyli powrót do smaków z dzieciństwa. Jak je przyrządzić?
Kotlety z mortadeli to jeden z ulubionych smaków dzieciństwa wielu Polaków. Tanie i szybkie danie, które kiedyś królowało na naszych stołach, teraz powraca do łask, podobnie jak inne trendy z czasów PRL-u. Jak przyrządzić tę potrawę i z czym najlepiej ją podawać?
Spis treści:
Kotlety z mortadeli - hit PRL-u
Wielu Polaków z nostalgią wspomina czasy PRL-u. Trendy z tego okresu powracają również w dzisiejszej modzie - dotyczy to m.in. stylizacji czy umeblowania mieszkania w stylu vintage. Na naszych stołach z kolei wciąż pojawiają się hity z poprzedniego wieku. Jednym z nich są kotlety schabowe z mortadeli.
Mortadela to włoska kiełbasa, którą robi się z mieszanego, mielonego mięsa. Produkt jest wędzony i parzony, ma charakterystyczną różową barwą z białymi kropkami - kawałkami tłuszczu. Często do kiełbasy dodaje się dodatki, np. ziarna pieprzu czy orzeszki pistacjowe.
Jak dobrze pamiętasz zabawki z PRL? Tylko prawdziwe dzieci PRL zdobędą 10 pkt!
Kotlety z mortadeli - powrót smaków z dzieciństwa
Kotlety z mortadeli były kultowym daniem okresu PRL. Był to idealny sposób na szybki i dość tani posiłek. Dodatkowo, w sklepach często brakowało schabu, dlatego gospodynie wykazywały się kreatywnością i robiły kotlety z włoskiej kiełbasy. Teraz z nostalgią wracamy do smaków dzieciństwa.
Wykonanie tej potrawy jest całkiem proste. Przyrządza się je bardzo podobnie do zwykłych kotletów. Plastry mortadeli można również naciąć, a do środka włożyć plasterki sera żółtego. Jeden z przepisów podaje Ewa Wachowicz.
Jak przyrządzić kotlety z mortadeli?
Składniki:
- 4 plastry mortadeli lub sera żółtego
- 2 jajka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Wystarczy ukroić dość grube plastry mortadeli i klasycznie zamoczyć je w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
- Później należy smażyć kotlety z obu stron na mocno rozgrzanym oleju.
- Podawać najlepiej z ziemniakami z wody lub jajkiem sadzonym, a także z marchewką z groszkiem.
Zobacz również: Co na obiad? Sycące zupy dla całej rodziny