Takie połączenie zadba o jelita i dostarczy składników odżywczych. Dodaj garść do jogurtu naturalnego

Jogurt naturalny. Uniwersalny, zdrowy i w dodatku niskokaloryczny. Produkt ten na pewno warto włączyć do diety – ma pozytywny wpływ na zdrowie jelit, wzmacnia kości i pomaga utrzymać prawidłową wagę. Do tego świetnie komponuje się z różnymi składnikami. Czy dobrze jest łączyć go z owocami?

Jogurt naturalny z owocami to prosty przepis na zdrowe śniadanie
Jogurt naturalny z owocami to prosty przepis na zdrowe śniadanie123RF/PICSEL

Ma prosty skład, liczne korzyści dla zdrowia i uniwersalne zastosowanie. Jogurt naturalny z pewnością powinien znaleźć się w codziennym menu. Zawiera żywe kultury bakterii, które wspierają układ trawienny i pomagają utrzymać mikrobiom jelitowy w równowadze. Dzięki temu nasze trawienie jest lepsze, wzmacnia się odporność, a składniki odżywcze łatwiej wchłaniają. Oprócz tego jogurt naturalny zawiera wapń i fosfor, tak ważne dla zdrowia kości i zębów.

Ile kalorii ma jogurt naturalny?

Jogurt naturalny to też całe spektrum kulinarnych możliwości. Jest doskonałą bazą do potraw słodkich i wytrawanych, sprawdza się też jako składnik smoothie lub jako dressing do sałatki. Może być z powodzeniem stosowany również jako zamiennik śmietany. Warto dodać, że ze względu na wysoką zawartość białka, jogurt naturalny syci na długo.

Czy jogurt naturalny ma dużo kalorii? Wszystko zależy od zawartości tłuszczu. Jogurt naturalny 0 proc tłuszczu zawiera 35-50 kcal na 100 g, dlatego sprawdzi się świetnie u osób będących na diecie redukcyjnej. Z kolei produkt mający 2 proc. tłuszczu to 60-70 kcal na 100 g, a jogurt naturalny pełnotłusty 3,5 proc. to natomiast 70-90 kcal na 100 g.

Jogurt naturalny z owocami to zdrowe połączenie
Jogurt naturalny z owocami to zdrowe połączenie123RF/PICSEL

Czy łączyć jogurt naturalny z owocami?

Jogurt naturalny bardzo często łączymy z owocami. Taki zestaw najczęściej króluje podczas śniadania lub jako przekąska w ciągu dnia. Czy to dobry pomysł? Oczywiście. Na pewno lepszy niż sięganie po gotowe, owocowe jogurty w sklepie zawierające na liście składników nie tylko owoce, ale i cukier. Jogurt naturalny w połączeniu z malinami, borówkami, bananem czy truskawkami to zdrowe i smaczne połączenie. Zamiast owoców sezonowych możemy również sięgać po owoce suszone - w tym przypadku warto jednak pamiętać, że mają więcej cukru niż ich świeże odpowiedniki.

Dzięki owocowym dodatkom wzbogacającym jogurt o witaminy, minerały i  błonnik, serwujemy sobie prosty przepis na zdrowie. Taki miks poprawia trawienie i utrzymanie zdrowej flory bakteryjnej.

Co więcej, jogurt z dodatkiem owoców to też źródło antyoksydantów zwalczających wolne rodniki. Tutaj warto podkreślić szczególną rolę malin czy jagód, które są ich prawdziwą skarbnicą. Do jogurtu możesz dodatkowo dodać orzechy, nasiona, płatki czy otręby owsiane, co tylko wzbogaci jego wartość odżywczą. Możesz również dodać szczyptę cynamonu czy miodu.

Należy jednak unikać łączenia jogurtu z cytrusami, ponieważ ich kwasowość może zakłócać procesy trawienne. W tym przypadku najlepiej postawić na wspomniane, o niskiej kwasowości owoce. Lepiej zrezygnować też z kiwi czy ananasa - jogurt stanie się po prostu gorzki.

Owoce o niskim indeksie glikemicznym

Chociaż jogurty naturalny z owocami to prosty sposób na smaczny posiłek, osoby chorujące na cukrzycę powinny zachować ostrożność. Owoce powinny spożywać w małych ilościach, ponieważ zawarte w nich cukry podwyższają poziom stężenia glukozy we krwi. Najlepiej uzgodnić z lekarzem lub dietetykiem jakie i w jakich ilościach owoce można jeść. Niewskazane dla cukrzyków są owoce suszone, kandyzowane, w syropie czy z dodatkami cukru.

Dlatego też jogurt naturalny najlepiej uzupełniać owocami mającymi niski indeks glikemiczny takimi jak np. owoce jagodowe: (IG=25), gruszki (IG=30), jabłka (IG=35) czy wiśnie (IG=25).

Jak ugotować idealne jajko? Naukowcy opracowali przepis© 2025 Associated Press