Najlepszy na śniadanie. Pomoże spalić tłuszcz, wymasuje jelita od środka

Kvarg jest serkiem typu islandzkiego
Kvarg jest serkiem typu islandzkiego123RF/PICSEL

Kvarg – kolejny skandynawski przysmak

Kvarg - mało kalorii, bogactwo białka

Dlaczego warto jeść kvarg? Czym różni się on od skyru? Wyjaśniamy
Dlaczego warto jeść kvarg? Czym różni się on od skyru? Wyjaśniamy123RF/PICSEL

Kvarg a skyr - czym się różnią?

Kvarg do słodkich i wytrawnych potraw

Kvarg - lista zalet jest długa

  • Wysoka zawartość białka – kvrag posiada wyższą zawartość białka niż tradycyjne jogurty naturalne, serki homogenizowane oraz skyr. Dzięki temu łatwiej osiągnąć zalecane ilości białka w diecie, które na długo zapewnia poczucie sytości.
  • Niska zawartość tłuszczu – dzięki temu, że kvarg zawiera znikomą ilość tłuszczu, jest idealną przekąską i dodatkiem w kuchni dla wielu osób, które chcą zrzucić wagę. Dodatkowo te „zaoszczędzone” tłuszcze można przeznaczyć na bardziej wartościowe źródła niż ten mleczny produkt i zjeść pestki, orzechy, awokado czy masło orzechowe. 
  • Niska kaloryczność – ta cecha również powinna przekonać wszystkie osoby, które dbają o linię. Dzięki temu można zachować deficyt kaloryczny przy jednoczesnym poczuciu bycia najedzonym.
  • Szerokie zastosowanie – jak zostało to już wcześniej pokazane, kvarg ma niesamowicie szerokie zastosowanie w kuchni i przy jego pomocy można wyczarować masę pysznych dań, które będą zdrowsze i bogatsze w składniki odżywcze.
  • Dostępność i wygoda – kvrag jest dostępny w większości sklepów spożywczych, więc nie trzeba martwić się o to, gdzie można go kupić. Dodatkowo jest wygodną przekąską bez względu na to, gdzie aktualnie się znajdujesz. W połączeniu z owocami lub orzechami stanowi zdrową i szybką przekąskę.
Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsianaInteria KulinariaInteria Kulinaria