Śniadanie, które zadba o jelita. Najważniejszy jest jeden składnik
Jogurt typu greckiego kilka lat temu przebojem wdarł się na sklepowe regały i cieszy się dużą popularnością wśród polskich konsumentów. Cenimy go m.in. za smak, konsystencję i wszechstronność, ponieważ może posłużyć jako baza do marynaty mięs, ale i świetnie komponuje się z deserami.
Jogurt typu greckiego - dlaczego warto jeść?
Zacznijmy od wyjaśnienia, co w ogóle oznacza nazwa "jogurt typu greckiego" i dlaczego na opakowaniu nie widnieje napis "jogurt grecki"? Otóż jak informuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej - od 2015 r. temat określenia "grecki" jest dyskutowany na forum Komisji Europejskiej przez Czechy i Grecję. Grecy przyjęli stanowisko, że użycie nazwy "grecki", gdy produkt nie został wyprodukowany w Grecji, wprowadza konsumenta w błąd.
"W związku z tym w 2016 r. Komisja Europejska wypowiedziała się, stwierdzając, że nazwa jogurt grecki może być używana jedynie do produktów wyprodukowanych w Grecji, zatem w innych krajach może być wytwarzany tylko jogurt >>typu greckiego<<" - czytamy na stronie NCEŻ.
Jogurt typu greckiego może przypominać jogurt naturalny, ale zazwyczaj jest od niego bardziej gęsty i przeważnie zawiera więcej tłuszczu. W jogurcie typu greckiego, w zależności od producenta, znajduje się od 3 g do 9 g białka w 100 g produktu. Ponadto znajdziemy w nim składniki mineralne, takie jak fosfor, selen, wapń i potas, a także witamin z grupy B.
Dlaczego warto sięgać po jogurt typu greckiego? Przede wszystkim spożywanie tego produktu doskonale wpływa na mikroflorę jelitową, układ immunologiczny i układ trawienny. Znajdujące się w takim jogurcie bakterie kwasu mlekowego biorą udział w procesach odpowiedzialnych za wytwarzanie serotoniny, a więc organicznego związku chemicznego, który odpowiedzialny jest za nasz dobry nastrój.
Regularne spożycie jogurtu greckiego wspomaga odchudzanie, zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2.
Czytaj także: Czy Turcy wymyślili najzdrowszy napój świata? Zmiksuj 3 składniki, by poznać odpowiedź
Jogurt typu greckiego na śniadanie
Jogurt typu greckiego może stanowić świetną bazę do przygotowania smacznego, lekkiego i pożywnego śniadania. Wystarczy, że dodamy do niego kilka pysznych i zdrowych składników, a w mig będziemy się cieszyć doskonałym posiłkiem.
Jedną z propozycji jest jogurt typ greckiego z orzeszkami ziemnymi. W tym celu potrzebujemy ok. 200 g jogurtu, 4 daktyle, jednego banana pokrojonego w mniejsze kawałki, pół łyżeczki ekstraktu waniliowego i jedną łyżkę orzeszków ziemnych.
Jogurt przekładamy do miseczki i mieszamy z ekstraktem wanilinowym. Do innego naczynia przekładamy daktyle i zalewamy je wrzątkiem. Po pięciu minutach blendujemy daktyle z wodą. Orzeszki należy podprażyć na suchej patelni. Banana kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wkładamy do miseczki z jogurtem i dokładnie mieszamy.
Warto wiedzieć: Zjadaj na śniadanie. Wspiera odchudzanie i pobudza odporność