Toksyczna sól wycofana ze sprzedaży. Nie spożywaj pod żadnym pozorem

Oprac.: Łukasz Piątek
Główny Inspektorat Sanitarny wydał najnowsze ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Podjęto decyzję o wycofaniu ze sprzedaży soli sezamowej ze względu na możliwą obecność toksyn Alternaria w produkcie. Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem – apeluje GIS.

Sól sezamowa z groźną toksyną
W najnowszym komunikacie, który pojawił się na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego, czytamy, że "Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o prowadzonym przez belgijski podmiot LIMA NV wycofaniu soli sezamowej ze względu na możliwą obecność toksyn Alternaria w produkcie".
Toksyny Alternaria są produkowane przez pleśnie z gatunku Alternaria, a ich spożycie może być szkodliwe dla zdrowia człowieka - ostrzega GIS.
Czytaj także: Pilny komunikat dla rodziców. Ten gadżet jest niebezpieczny dla dzieci. Znika ze sklepów
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Bio Gomasio Original 225G
Numer partii: E36AESS2324243
Data minimalnej trwałości: 02/09/2025
Kraj pochodzenia: Belgia
Dystrybutor: LIMA NV. Groendreef 101, Aalter, 9880 Belgia
Jak informuje GIS - polski dystrybutor został poinformowany o zagrożeniu i powiadomił swoich odbiorców o konieczności wycofania kwestionowanego produktu z obrotu handlowego.
GIS wydał zalecenia dla konsumentów
Główny Inspektorat Sanitarny apeluje do konsumentów, którzy weszli w posiadanie wadliwego produktu, by go nie spożywać. "W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem" - zaleca GIS.
Warto wiedzieć: Pilny apel sieci Carrefour. Groźne substancje w owocach