Tort jogurtowy z makiem
Składniki na 12 porcji

• 2 blaty biszkoptowe• 7 łyżeczek żelatyny• 3,5 szkl. jogurtu• 1 szkl. śmietany 36 proc.• 1/2 szkl. cukru pudru• 1 tabliczka startej czekolady• 2 łyżki ugotowanego maku• bita śmietana i masa marcepanowa do dekoracji
Sposób przygotowania
• Żelatynę namocz i rozpuść, podgrzewając. Śmietanę ubij. Jogurt połącz z cukrem, śmietaną i żelatyną.
• Do tężejącego kremu dołóż czekoladę i mak, wymieszaj. Na dnie tortownicy umieść jeden blat, rozsmaruj na nim krem. Przykryj drugim biszkoptem i schładzaj 2-3 godziny.
• Boki tortu udekoruj bitą śmietaną, a wierzch falbanką z marcepana. Na niej ew. ułóż kwiaty, np. goździki.