Ulubiony przysmak Polaków z groźnymi bakteriami. Pilny komunikat GIS
Oprac.: Łukasz Piątek
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. W komunikacie czytamy, że wykryto bakterie Salmonella i Escherichia coli STEC w tatarze wołowym popularnego producenta.
Groźne bakterie w tatarze popularnego producenta
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto bakterie Salmonella i Escherichia coli (STEC) w badanych próbkach tatara wołowego z określonej poniżej partii.
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella i Escherichia coli (STEC) wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego - ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny.
Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu, uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu.
Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu.
Szczegóły dotyczące produktu:
- Nazwa produktu: Tatar wołowy, 200 g
- Numer partii: 1801207
- Termin przydatności do spożycia: 12.07.2024
- Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A. ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE
GIS apeluje do konsumentów
Główny Inspektorat Sanitarny na swojej stronie zaapelował do osób, które kupiły wadliwy produkt, by go nie spożywały. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu partii wyżej wymienionego produktu należy skontaktować się z lekarzem.