Wciąż pojawiają się w sklepach. Katarzyna Bosacka alarmuje: „Omijaj szerokim łukiem”

Katarzyna Bosacka apeluje o rozsądek na zakupach, zwłaszcza spożywczych
Katarzyna Bosacka apeluje o rozsądek na zakupach, zwłaszcza spożywczychNatalia ZdziebczynskaEast News

Wpływa negatywnie na serce, zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych

Dawno nie widziałam w sklepie produktu z tłuszczem roślinnym utwardzonym w składzie (na szczęście jest ich coraz mniej). Ale dzięki Wam - moim obserwatorom, którzy przesyłacie mi cały czas zdjęcia zaskakujących etykiet - nieustannie mogę być na bieżąco
poinformowała.
Według Światowej Organizacji Zdrowia regularne i duże spożycie tłuszczów trans przyczynia się rocznie do śmierci pół miliona ludzi na całym świecie. Najgorsza postać izomerów kwasów tłuszczowych trans powstaje podczas uwodornienia (utwardzania) olejów roślinnych, czyli w procesie przemysłowym
wyjaśnia Katarzyna Bosacka.

"Powinniśmy omijać je szerokim łukiem"

Producenci dodają utwardzony tłuszcz do produkcji żywności, bo to tani i bardzo opłacalny składnik. Na etykiecie oznaczany jest jako "częściowo uwodorniony tłuszcz" lub "częściowo utwardzony tłuszcz". Tak jak w przypadku tego "bloku miodowego o smaku malinowym"
informuje dziennikarka.
Co prawda na etykiecie nie mamy informacji, ile dokładnie izomerów trans znajduje się w produkcie, ale od ponad roku nie może być ich więcej, niż 2 g na 100 g produktu. Mimo wszystko produkty z utwardzonymi tłuszczami cały czas są na rynku i uważam, że powinniśmy omijać je szerokim łukiem
przekonuje Katarzyna Bosacka.
"Wydarzenia": Brakuje rodzin zastępczych. Ponad 20 tysięcy dzieci w Polsce czeka na kochający domPolsat NewsPolsat News
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?