Wielkanoc 2021: Jak posiać rzeżuchę?
Rzeżucha jest niezastąpionym elementem na wielkanocnym stole. Służy nie tylko do dekoracji, to także wyśmienity i zdrowy dodatek do kanapek, jajecznicy i innych potraw. Okazuje się też, że rzeżucha ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Wspiera pracę układu krążenia i nerek, korzystnie wpływa też na tarczycę i trzustkę. Pomoże przy dolegliwościach reumatycznych i osteoporozie. Sprawdź, jak i kiedy posiać rzeżuchę, by cieszyć się nią w Wielkanoc.
Jakie właściwości ma rzeżucha?
Rzeżucha zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych. Jest bogatym źródłem żelaza, dzięki czemu chroni przed anemią. Słynie również z tego, że wzmacnia układ krążenia i obniża poziom cukru we krwi. Działa też moczopędnie i wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Wykazuje właściwości antybakteryjne i sprzyja zachowaniu higieny jamy ustnej. Ze względu na dużą zawartość wapnia i jodu jest polecana w profilaktyce osteoporozy i chorób tarczycy. Regularne spożywanie rzeżuchy korzystnie wpływa także na kondycję włosów, skóry i paznokci.
Kiedy i jak posiać rzeżuchę?
Uprawa rzeżuchy jest banalnie prosta, a nasiona są łatwo dostępne. Rośliną możemy więc cieszyć się nawet cały rok, ale najczęściej wysiewamy ją wiosną, przed Wielkanocą. Żeby zdążyć na święta, rzeżuchę najlepiej wysiać 10 dni wcześniej. Potrzebujemy jedynie większego i płaskiego naczynia, w którym umieszczamy grubą warstwę waty i ligniny. Całość obficie zraszamy i dość gęsto wysiewamy nasiona. Kluczowym elementem uprawy rzeżuchy jest regularne zraszanie podłoża (powinno być stale lekko wilgotne). Kiełki pojawiają się już po 2-3 dniach. Po 10 dniach rzeżuchę można ściąć tuż nad podłożem.
Jak stosować rzeżuchę?
Rzeżucha słynie z wyjątkowego smaku i aromatu. Świetnie komponuje się z warzywnymi sałatkami, warto ją dodawać do kanapek z białym serem oraz past jajecznych. Wzbogaci również smak zup i sosów. Na wielkanocnym stole będzie stanowić oryginalną i wiosenną dekorację - można na niej ułożyć np. pisanki lub wielkanocnego baranka.
Z rzeżuchy można również wycisnąć sok i zmieszać z wodą (15 dag soku na szklankę wody). Mikstura wspomaga oczyszczanie organizmu i regeneruje jelita.