Wielkanocne potrawy kupne czy domowe? Sprawdzamy, co się bardziej opłaca
Przygotowywanie świąt wielkanocnych nadszarpuje domowy budżet i wymaga poświęcenia sporej ilości czasu. Inflacja sprawiła, że tegoroczne święta będą jeszcze droższe niż te w 2022 roku. Przyjrzyjmy się więc cenom wielkanocnych potraw i sprawdźmy, co się bardziej opłaca – kupić, czy przygotować samodzielnie.
Wielkanocne potrawy. Lepiej kupić czy zrobić w domu?
Ceny żywności szybują w ekspresowym tempie, a więc organizacja tegorocznych świąt nie będzie obojętna dla portfeli. Wiele osób samodzielnie przygotowuje potrawy i ciasta w domowym zaciszu. Osoby, które jednak nie mają na to czasu, decydują się na zakupienie gotowych wielkanocnych przysmaków. Weźmy więc pod lupę sernik, babkę wielkanocną oraz sałatkę jarzynową i sprawdźmy, jak wyglądają ceny w miejscach, które oferują wielkanocny catering oraz ile kosztuje przygotowanie ich w domu. Podane ceny produktów będą uśrednione ze względu na fakt, że w każdym sklepie się od siebie nieco różnią. Podobnie będzie w przypadku gotowych potraw. Zostanie zastosowany przedział cenowy.
Sernik tradycyjny - ile kosztuje?
Sernik tradycyjny to jedno z tych ciast, które króluje na wielkanocnych stołach Polaków. W tym wypadku weźmy pod lupę najprostszy przepis. Obecnie ceny potrzebnych produktów wyglądają następująco:
- twaróg 10 zł/kg
- jajka 10 zł/10 szt.
- masło 6-8 zł/200 g
- mąka ziemniaczana 5 zł/1 kg
- cukier puder 4 zł/400 g
- cukier wanilinowy 1 zł/30 g
Obliczenia wskazują, że wykonanie takiego sernika samodzielnie w domu kosztuje 25,7 zł. Cena dotyczy jedynie konkretnej gramatury składników niezbędnych do zrobienie jednego ciasta.
Do przygotowania tradycyjnego sernika potrzeba mniej więcej kilogram twarogu (10 zł), pięć jajek (5 zł), 200 g masła (ceny się wahają, a więc przyjmijmy średnią cenę 7 zł), cztery łyżki mąki ziemniaczanej (0,2 zł), półtora szklanki cukru pudru (2,5 zł) i opakowanie cukru wanilinowego (1 zł).
Przeglądając oferty wielkanocne różnych restauracji, można zauważyć, że ceny znacząco się od siebie różnią. Przykładowo Magda Gessler w "Słodki Słony" oferuje 0,95 kg sernika świątecznego (podkreślając, że waga może się wahać +/- 10 g) za 95 zł. Ewa Wachowicz i restauracja "Zalipianki" ma natomiast do zaoferowania sernik z lukrem za 120 zł za sztukę. Warto podkreślić, że tak wysokie ceny mogą wynikać z faktu, że obie restauracje cieszą się renomą, a więc mniej znane lokale oferują te ciasta w znacznie niższych cenach - 50-60 zł/kg. Różnica w cennikach jest również zauważalna, jeśli chodzi o mniejsze miasta i miejscowości. Tamtejsze restauracje sprzedają sernik wielkanocny za 30-40 zł/kg. W tym wypadku samodzielnie wykonanie go w domu jest tańsze.
Babka wielkanocna - lepiej upiec czy kupić?
Podobnie jak sernika babki wielkanocnej nie może zabraknąć podczas świąt. Analogicznie skupmy się na najprostszym przepisie, który składa się z:
- jajek (10 zł/10 szt.)
- masła (6-8 zł/200 g)
- cukru (6 zł/1 kg)
- mąki pszennej (3 zł/1 kg)
- mąki ziemniaczanej (5 zł/1 kg)
- proszku do pieczenia (0,6 zł/15 g)
Załóżmy więc, że potrzeba cztery jajka (4 zł), 150 g masła (5,25 zł przy założeniu, że kostka kosztuje 7 zł), 200 g cukru (1,2 zł), 150 g mąki pszennej (0,45 zł), 80 g mąki ziemniaczanej (0,4 zł) i 5 g proszku do pieczenia (0,2 zł). Zsumowanie tych cen wskazuje, że upieczenie babki wielkanocnej w domu kosztuje 11,5 zł. Oczywiście cena może się różnić w przypadku, gdy ktoś preferuje dodać większą ilość masła lub mniejszą ilość cukru i dodatkowo zrobić lukier do dekoracji.
Magda Gessler oferuje babkę drożdżową, a więc składniki mogą się nieco różnić od siebie niż w przypadku też wyżej wspomnianej babki wielkanocnej. W cenniku "Słodki Słony" widnieje 65 zł za 0,8 kg z uwzględnieniem, że waga może się wahać +/- 10 g. W innych miejscach można się spotkać z podobnymi cenami, czyli 50-60 zł/kg. Mniej popularne lokale mają w ofercie wielkanocnej babki za 40 zł/kg. Warto podkreślić, że w niektórych miejscach można ją kupować w znacznie mniejszych kawałkach. Nie mniej jednak nawet przy uwzględnieniu dodatków do wielkanocnej babki upieczenie jej w domu jest tańsze.
Sałatka jarzynowa - co się bardziej opłaca?
Sałatka jarzynowa to klasyk, który Polacy przygotowują zarówno na Boże Narodzenie, jak i Wielkanoc. W delikatesach "U Fukiera" Magda Gessler ma w ofercie sałatkę jarzynową z grzybkami marynowanymi za 41 zł/300 g, a więc kilogram to koszt prawie 137 zł. Ewa Wachowicz w "Zalipiankach" sałatkę jarzynową oferuje za 67 zł/kg. Można się również spotkać z cenami 30-40 zł za kilogram. Wszystko to zależy od lokalizacji danej restauracji.
Do przygotowania sałatki jarzynowej potrzeba:
- marchewkę (5 zł/kg)
- ziemniaki (2,5 zł/kg)
- jajka (10 zł/10 szt.)
- puszkę groszku (średnio 5zł)
- ogórki kiszone (5 zł/400 g)
- jabłko (średnio 5 zł/kg)
- majonez (7 zł/250 ml)
W tym wypadku cena może się różnić ze względu na wagę warzyw. W obliczeniach założono ich średni ciężar. Przyjmijmy, że potrzeba trzy marchewki (0,75zł/150 g), trzy ziemniaki (0,75 zł/300 g), trzy jajka (3 zł), puszkę groszku (5 zł), pięć ogórków kiszonych (3,12 zł/250 g), jabłko (0,5 zł/100 g) i cztery łyżki majonezu (2,8 zł/100 ml). Całkowity koszt zrobienia sałatki jarzynowej wynosi więc 15,92 zł.
***