Wysyp kurek w polskich lasach. Grzybiarze wracają do domów z pełnymi koszami

W niektórych regionach Polski kurki rosną już w ogromnych skupiskach. To świetna wiadomość na miłośników tych grzybów
W niektórych regionach Polski kurki rosną już w ogromnych skupiskach. To świetna wiadomość na miłośników tych grzybów 123RF/PICSEL

Jak wyglądają kurki?

Gdzie występują kurki?

Z jakim niejadalnym grzybem można pomylić kurkę?

Kurki - jakie mają właściwości?

  • Są doskonałym źródłem beta-karotenu - lepszym niż marchewka czy pomidor
  • Działają antybakteryjne - przeciwko bakteriom wywołującym zatrucia pokarmowe oraz gronkowca złocistego
  • Są źródłem witamin - B1, C, PP, E oraz składników odżywczych: cynku, wapnia, jodu, potasu
  • Zawierają również dobrze przyswajalne białko, węglowodany, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik
Kurki są bogactwem beta-karotenu. Zawierają też białko i są nisko kaloryczne
Kurki są bogactwem beta-karotenu. Zawierają też białko i są nisko kaloryczne123RF/PICSEL

Jak przyrządzać kurki?

Kurki przed zamrożeniem należy dobrze oczyścić i poddać obróbce termicznej
Kurki przed zamrożeniem należy dobrze oczyścić i poddać obróbce termicznej123RF/PICSEL

Wysyp kurek w Polsce. Gdzie już można nazbierać pełne kosze?

„Fajka pokoju”: Była stewardessa o strachu przed lataniem samolotem Polsat Cafe