Oto co musisz zrobić przed zamrożeniem kurek. Inaczej będą gorzkie

Kurki to grzyby, które już możemy zbierać w polskich lasach. Dla wielu osób są najlepsze ze względu na lekko pieprzny smak. Jeśli zbierzesz lub zakupisz większą ilość, z powodzeniem możesz je również zamrozić. Jak wykonać to poprawnie? Jeden mały błąd może sprawić, że grzyby będą miały fatalny smak i nieapetyczną konsystencję.

Zanim umieścić kurki w pojemnikach i włożysz do zamrażalnika, musisz wykonać kilka ważnych rzeczy
Zanim umieścić kurki w pojemnikach i włożysz do zamrażalnika, musisz wykonać kilka ważnych rzeczy123RF/PICSEL

Jak przygotować kurki do mrożenia?

Grzyby doskonale nadają się do mrożenia. Aby jednak po wyjęciu z zamrażalnika i doprowadzeniu do temperatury pokojowej nadawały się do jedzenia, należy znać kilka podstawowych zasad ich mrożenia. Zarówno w przypadku kurek, jak i innych grzybów, po przyniesieniu z lasu czy sklepu należy:

  • dokładnie je umyć, a następnie osuszyć,
  • umyte kurki poddać obróbce termicznej - możne je zblanszować, obgotować lub obsmażyć.

W przypadku blanszowania wystarczy zanurzyć grzyby we wrzątku i gotować 3 minuty, a następnie odcedzić i opłukać zimną wodą.

Jeśli chcesz kurki podgotować, najlepiej zrobić to na parze, pod przykrywką przez około 8-10 minut. Po tym czasie ostudzić i osuszyć.

Możesz również usmażyć kurki na suchej patelni - wystarczy wrzucić grzyby na rozgrzane naczynie i poczekać aż puszczą sok (trwa to zwykle ok. 10 min) lub z dodatkiem tłuszczu - oleju roślinnego czy masła klarowanego (przez około 10 min).

Jak mrozić kurki?

Kurki poddane obróbce termicznej należy najpierw dobrze wystudzić, a następnie podzielić na porcje - w zależności od potrzeb i umieścić w woreczkach bądź pojemnikach. Ważne, aby były one szczelnie zamknięte, co zagwarantuje ich lepszą jakość i zapobiegnie przenikaniu zapachów innych mrożonek. Grzybami najlepiej wypełnić opakowania tak, by jak najmniej powietrza pozostało w środku.

Kurki należy mrozić po uprzednim obgotowaniu. W przeciwnym razie po rozmrożeniu zgorzknieją
Kurki należy mrozić po uprzednim obgotowaniu. W przeciwnym razie po rozmrożeniu zgorzknieją123RF/PICSEL

Jak przechowywać kurki w zamrażalniku?

Kurki mogą być przechowywane w zamrażalniku maksymalnie 8 miesięcy. Warto więc podpisać woreczki czy pojemniki datą mrożenia. Nie należy również ponownie zamrażać już rozmrożonych grzybów.

Zwolnij. Oszustwo na kod do płatności mobilnejmateriały promocyjne
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas