Zupa z razowca najlepsza w Gdańsku, słony sernik - w Bydgoszczy
"Zupa z Razowca" autorstwa Kamila Sadkowskiego z Sopotu oraz "Sernik na słono" Joanny Tosik z Torunia to dwa kolejne zwycięskie dania w finałach regionalnych konkursu "Polskie danie dla Europy".

Finały odbyły się w miniony weekend w Gdańsku i Bydgoszczy. Pierwsze miejsce w Gdańsku zajęła "Zupa z Razowca" przygotowana według receptury znanej od kilku pokoleń w jego rodzinie. W Bydgoszczy jury pod przewodnictwem Tessy Capponi-Borawskiej zachwyciło się "Sernikiem na słono".
Z ośmiu finałowych dań zgłoszonych z regionu Pomorza, wyłonionych spośród ponad 250 przesłanych przepisów oprócz zwycięskiej "Zupy z razowca" wyróżniono jeszcze: "Jajecznicę po pomorsku z węgorzem i szczypiorkiem" Andrzeja Grzyba z Czarnej Wody (II miejsce) i "Kluseczki ziemniaczane z

bruwią puree i kapustą słodko kwaśną" wg przepisu Alicji Gralla z Gdyni (miejsce III).
W finale bydgoskim drugie miejsce zajęła Agata Modrzewska z Kruchowa, autorka wspaniałej "Zupy ziemniaczano chrzanowej". Trzecie miejsce przypadło Weronice Jasińskiej z Człuchowa, która przygotowała "Kieszonki z grzybami".
Czas przeznaczony na przygotowanie potraw przygotowanych na bazie polskich składników (z wyjątkiem przypraw), jak mówi regulamin konkursu, wynosił 2 godziny. Zawodnicy przygotowywali je pod bacznym okiem jury, które w Gdańsku wystąpiło w składzie: Tessa Capponi-Borawska - przewodnicząca, Joanna Nowicka i Beata Jajkowska. W Bydgoszczy Panią Beatę zastąpiła Bożena Szymańska. Widownię do kibicowania zachęcała prowadząca całą imprezę, znana i lubiana aktorka, miłośniczka kuchni polskiej (i nie tylko) Bożena Dykiel.
Słony sernik
Czas przygotowania : 60 min
Do masy dodać mąkę ziemniaczaną, pory, boczek, pokrojony w kostkę ser żółty i przyprawy. Białka ubić z solą, delikatnie wymieszać z masą. Dużą tortownicę wylepić ciastem, wlać masę serową, wstawić do nagrzanego do 200 st.C piekarnika.
Zupa z razowca
Czas przygotowania : 45 min.