Zupa z rzodkiewki

Ta zupa ma wyjątkowo piękny kolor nasyconej zieleni. Jej smak mieści się gdzieś pomiędzy szczawiową a szpinakową, z tym że od tej pierwszej jest mniej kwaśna, a od drugiej bardziej pikantna.

Składniki (na 4 porcje):

3 duże pęczki rzodkiewek o ładnych liściach

2 litry rosołu lub wywaru z jarzyn

200 ml kwaśnej śmietany

łyżka masła

sól i pieprz

Po starannym wymyciu, liście rzodkiewki ugotować w rosole i zmiksować. Zaciągnąć śmietaną, doprawić solą i pieprzem.

Można podawać z grzaneczkami albo z ryżem, albo jeszcze inaczej: korzenie rzodkiewki pokroić w plasterki, w paseczki lub w kostkę, krótko podsmażyć na maśle, włożyć do talerzy i zalać zupą.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas