Dieta, która może zmniejszyć ryzyko udaru
Specjaliści zachęcają, by jeść na co dzień jak najwięcej produktów roślinnych. Jest to bowiem skuteczna metoda na obniżenie poziomu cholesterolu, dostarczenie organizmowi witamin i kontrolowanie wagi.
Jak donoszą uczeni z Tajwanu, dieta roślinna może być również sposobem na zapobieganie udarowi mózgu. Pod warunkiem, że prócz świeżych warzyw, uwzględnimy w niej także orzechy i soję.
Diety bazujące na roślinach cieszą się popularnością. Na wegetarianizm i weganizm chętnie przechodzimy m.in. z pobudek światopoglądowych, związanych z ochroną zwierząt.
Do takiego modelu żywienia zachęca też niewątpliwie fakt, że jadłospis zawierający owoce i warzywa, a zarazem eliminujący produkty mięsne, eksperci uznają za sprzyjający utrzymaniu smukłej sylwetki oraz pozostawaniu w dobrym zdrowiu.
Najnowsze badanie naukowców z Tajwanu dowiodło, że dieta wegetariańska bogata w orzechy, soję i warzywa może u stosujących ją osób obniżyć ryzyko udaru mózgu.
Badanie, którego rezultaty opublikowano niedawno na łamach czasopisma medycznego "Neurology", wykazało korelacje między codziennym jadłospisem a prawdopodobieństwem wystąpienia różnych typów udaru mózgu, takich jak udar krwotoczny i niedokrwienny.
Jak podkreślają uczeni, udar może prowadzić do kalectwa, a osoby, które go doświadczyły, statystycznie częściej zapadają na demencję.
Badacze zaangażowali do swojego badania mieszkańców tradycyjnych tajwańskich społeczności, które podzielili na dwie grupy. Zapytano uczestników o ich zwyczaje żywieniowe, aktywność fizyczną i stosowanie używek.
Następnie uczeni prześledzili stan zdrowia badanych, używając do tego narzędzi National Research Insurance Database. 30 proc. ochotników, którzy zgodzili się wziąć udział w badaniu stanowili wegetarianie, którzy częściej niż mięsożerni uczestnicy spożywali warzywa, soję i orzechy.
Osoby, które nie stroniły od mięsnych produktów, chętniej sięgały za to po nabiał i tłuszcze. Obie grupy spożywały podobną ilość owoców. Po uwzględnieniu takich czynników, jak wiek, płeć czy palenie papierosów, naukowcy obliczyli, że u wegetarian zachodziło o 74 proc. mniejsze ryzyko udaru niedokrwiennego.
- Nasze badanie wykazało, że dieta wegetariańska jest korzystna dla zdrowia i zmniejsza ryzyko udaru niedokrwiennego, nawet po uwzględnieniu znanych czynników ryzyka, takich jak ciśnienie czy poziom glukozy i tłuszczu we krwi - wyjaśnia autor badania, dr Chin-Lon Lin z Uniwersytetu Tzu Chi w Hualien na Tajwanie.
Warto więc produkty, takie jak świeże warzywa, soja czy orzechy, uwzględnić w codziennym jadłospisie. Nie tylko dostarczą nam wielu witamin i mikroelementów, ale być może ochronią nas także przed udarem.