Dieta, która może zmniejszyć ryzyko udaru

Specjaliści zachęcają, by jeść na co dzień jak najwięcej produktów roślinnych. Jest to bowiem skuteczna metoda na obniżenie poziomu cholesterolu, dostarczenie organizmowi witamin i kontrolowanie wagi.

Dieta bogata w warzywa, orzechy i soję jest kluczem do zdrowia
Dieta bogata w warzywa, orzechy i soję jest kluczem do zdrowia123RF/PICSEL

Jak donoszą uczeni z Tajwanu, dieta roślinna może być również sposobem na zapobieganie udarowi mózgu. Pod warunkiem, że prócz świeżych warzyw, uwzględnimy w niej także orzechy i soję.

Diety bazujące na roślinach cieszą się popularnością. Na wegetarianizm i weganizm chętnie przechodzimy m.in. z pobudek światopoglądowych, związanych z ochroną zwierząt.

Do takiego modelu żywienia zachęca też niewątpliwie fakt, że jadłospis zawierający owoce i warzywa, a zarazem eliminujący produkty mięsne, eksperci uznają za sprzyjający utrzymaniu smukłej sylwetki oraz pozostawaniu w dobrym zdrowiu.

Najnowsze badanie naukowców z Tajwanu dowiodło, że dieta wegetariańska bogata w orzechy, soję i warzywa może u stosujących ją osób obniżyć ryzyko udaru mózgu.

Badanie, którego rezultaty opublikowano niedawno na łamach czasopisma medycznego "Neurology", wykazało korelacje między codziennym jadłospisem a prawdopodobieństwem wystąpienia różnych typów udaru mózgu, takich jak udar krwotoczny i niedokrwienny.

Udar to stosunkowo częsta przyczyna zgonów u ludzi starszych
Udar to stosunkowo częsta przyczyna zgonów u ludzi starszych123RF/PICSEL

Tak przyrządzony napój zawiera dzienną porcję drożdży. Powinno się go pić codziennie lub przynajmniej co dwa dni. Efekty kuracji w postaci pięknych włosów, skóry i paznokci będą widoczne już po kilku tygodniach. Aby uniknąć niepożądanych skutków, nie powinno się jej kontynuować dłużej niż trzy miesiące. Po tym czasie należy zrobić sobie przynajmniej miesięczną przerwę.
Ze względu na bogactwo zawartych w drożdżach składników odżywczych i ich dobroczynne działanie, mogą je spożywać niemal wszyscy. Jest jednak kilka wyjątków. Nie zaleca się ich osobom cierpiącym na choroby jelit, drożdżyce oraz choroby tarczycy. Podobne obostrzenie dotyczy osób uczulonych na drożdże.
Jeśli chcesz, by twoje rośliny rosły jak szalone, zafunduj im nawóz z drożdży. Jak go przygotować? Pokruszone drożdże, w proporcjach 100 g na 10 litrów wody, wrzucamy do wiadra lub innego dużego naczynia, zalewamy ciepłą wodą i dokładnie mieszamy. Miksturę odstawiamy na około godzinę. Tak przygotowaną odżywką podlewamy rośliny dwa razy w miesiącu. Efekty będą widoczne po kilku tygodniach.
Znamy niewiele produktów spożywczych, które jednocześnie stymulują układ odpornościowy i zapobiegają nadmiernie silnym reakcjom. Należą do nich drożdże piwowarskie oraz owies. Jeśli jesteś alergikiem, to w okresie występowania alergii do jedzenia dodawaj oba te produkty – pomogą złagodzić dokuczliwe objawy. Oczywiście nie dotyczy to sytuacji, w której jesteś uczulony na drożdże.
+10
W dużej mierze od nas zależy, w jakiej kondycji będzie nasz mózg na starość
W dużej mierze od nas zależy, w jakiej kondycji będzie nasz mózg na starość123RF/PICSEL

Jak podkreślają uczeni, udar może prowadzić do kalectwa, a osoby, które go doświadczyły, statystycznie częściej zapadają na demencję.

Badacze zaangażowali do swojego badania mieszkańców tradycyjnych tajwańskich społeczności, które podzielili na dwie grupy. Zapytano uczestników o ich zwyczaje żywieniowe, aktywność fizyczną i stosowanie używek.

Następnie uczeni prześledzili stan zdrowia badanych, używając do tego narzędzi National Research Insurance Database. 30 proc. ochotników, którzy zgodzili się wziąć udział w badaniu stanowili wegetarianie, którzy częściej niż mięsożerni uczestnicy spożywali warzywa, soję i orzechy.

Osoby, które nie stroniły od mięsnych produktów, chętniej sięgały za to po nabiał i tłuszcze. Obie grupy spożywały podobną ilość owoców. Po uwzględnieniu takich czynników, jak wiek, płeć czy palenie papierosów, naukowcy obliczyli, że u wegetarian zachodziło o 74 proc. mniejsze ryzyko udaru niedokrwiennego.

Soja w powodzeniem może zastąpić mięso
Soja w powodzeniem może zastąpić mięso123RF/PICSEL

- Nasze badanie wykazało, że dieta wegetariańska jest korzystna dla zdrowia i zmniejsza ryzyko udaru niedokrwiennego, nawet po uwzględnieniu znanych czynników ryzyka, takich jak ciśnienie czy poziom glukozy i tłuszczu we krwi - wyjaśnia autor badania, dr Chin-Lon Lin z Uniwersytetu Tzu Chi w Hualien na Tajwanie.

Warto więc produkty, takie jak świeże warzywa, soja czy orzechy, uwzględnić w codziennym jadłospisie. Nie tylko dostarczą nam wielu witamin i mikroelementów, ale być może ochronią nas także przed udarem.

Nawet w święta powinniśmy ograniczyć mięsne przysmaki
Nawet w święta powinniśmy ograniczyć mięsne przysmaki123RF/PICSEL
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas