Moc przysmaków
Odpowiedni jadłospis pomoże ci wzmocnić organizm smyka. Poznaj dania pełne wartościowych składników.
Chcesz, by twój smyk jadał zarówno zdrowo, jak i z apetytem? Pamiętaj, że jego posiłki mają być nie tylko bombą minerałów, witamin i innych cennych substancji.
Powinny też zostać dostosowane do wymagań dziecięcego podniebienia.
Oto kilka prostych w przygotowaniu przysmaków, które zapewnią malcowi składniki najważniejsze dla jego rozwoju i dobrego samopoczucia.
Manna z sokiem malinowym
Stanowi wyjątkowo zasobne źródło wapnia oraz energii. Jest doskonała na pierwsze lub drugie śniadanie.
Jeśli twój malec nie lubi zwykłej kaszy, narysuj na jej powierzchni i brzegu talerza wzorek, domek czy kwiatek.
A przy okazji udekoruj danie kilkoma malinami (świeżymi lub z mrożonki), bogatymi w witaminę C. Możesz je wcześniej podgrzać, żeby puściły sok. Takiemu przysmakowi smyk się nie oprze.
Omlet smażony na maśle
Białko jest podstawowym budulcem organizmu. A to pochodzące z jajka jest dla nas najbardziej wartościowe ze wszystkich białek - zarówno tych z mięsa, jak i roślinnych. Ponadto jajko to doskonałe źródło... cholesterolu.
Choć pewnie starasz się wyeliminować ten składnik z własnej diety, smykom do 3. roku życia jest on niezbędny, aby ich układ nerwowy prawidłowo się rozwijał.
Z tego samego powodu omlet smażymy na maśle.
Jeśli podasz go z pokrojonymi owocami, przy okazji zapewnisz malcowi dodatkową porcję błonnika i witamin.
Zupa jarzynowa
Jeśli właściwie ją przygotujesz, twój maluch znajdzie w niej niemal komplet witamin i składników mineralnych.
Aby ugotować taką bombę witaminową, świeże warzywa obierz i pokrój tuż przed gotowaniem.
Wrzuć na wrzący mięsny wywar (dla dziecka poniżej 8. miesiąca mięso i jarzyny przygotowuj osobno) i gotuj jak najkrócej.
Jarzyny mają być chrupkie. Dla niemowlęcia możesz zupkę zmiksować. To lepsze rozwiązanie niż rozgotowywanie jarzyn.
Marchewka z groszkiem
W tej jarzynce króluje beta-karoten, który m.in. świetnie wpływa na wzrok i zwiększa odporność na przeziębienia.
A co równie ważne, dzieci lubią ją ze względu na żywe kolory i przyjemność ścigania groszku łyżeczką po talerzu. Aby nie zniszczyć beta-karotenu w warzywach, należy je gotować krótko, w jak najmniejszej ilości wody, pod przykryciem.
Jarzynkę serwuj tuż po ugotowaniu, gdyż przetrzymana w wodzie, szybko traci cenne sole mineralne. Tuż przed podaniem, koniecznie dodaj masło, aby organizm mógł skorzystać z beta-karotenu.
Pulpecik z kaszą gryczaną
Na jednym talerzu spotykają się tu dwa doskonałe źródła żelaza. W efekcie organizm malucha dostaje prawdziwy zastrzyk tego ważnego składnika.
Wchodzi on m.in. w skład czerwonych krwinek, transportujących tlen w organizmie. Jest też niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego.
Jego niedobór pociąga za sobą brak energii, odporności i apetytu. Aby pulpeciki nadawały się już dla rocznych maluchów, najlepiej zrobić je z mięsa wieprzowo-drobiowego.
Będą wtedy nie tylko bogate w żelazo, ale i w miarę lekkostrawne.
Dodatek kiszonej kapusty, poprawi wchłanianie cennego składnika z kaszy gryczanej.