Dieta pod kontrolą
Wprowadzanie nowości do menu alergika nie jest łatwe. Sprawdź, jak rozszerzać jadłospis dziecka, by nie narazić go na uczulenie.
Jaki produkt spożywczy może spowodować u alergika wysypkę albo ból brzuszka? Trudno to przewidzieć. Każdy, nawet ten powszechnie uznawany za bezpieczny, może okazać się potencjalnym alergenem. Niektóre maluchy mają uczulenie na czekoladę i cytrusy, inne reagują wysypką na marchewkę czy ziemniaki. Podając smykowi nowe danie, bądź czujnym i wnikliwym obserwatorem. Dzięki temu szybciej odkryjesz, czego nie toleruje organizm twojego dziecka. Poznaj prawdziwe i fałszywe twierdzenia dotyczące diety małego alergika.
Maluch uczulony na mleko krowie nie może jeść cielęciny i wołowiny. - PRAWDA
Białko mleka krowiego znajduje się we wszystkich produktach pochodzących od krowy. W tej sytuacji mięso bezpieczne dla szkraba to indyk, jagnięcina, królik oraz wieprzowina.
Alergia na mleko krowie może pojawić się tylko u niemowlęcia. - FAŁSZ
Choć alergia na krowie mleko najczęściej występuje już u niemowląt, może objawić się w każdym wieku (nawet u dorosłych!). Wszystko zależy od predyspozycji genetycznych i tego, jak często organizm ma kontakt z alergenem. Dziecko, które po drugim roku życia zaczęło jeść serki, jogurty ma częstszy kontakt z białkiem mleka krowiego i dopiero wtedy może się na nie uczulić. Jeśli maluch reaguje wysypką na duże ilości białka zwierzęcego, zamiast produktów, które je zawierają, warto wymiennie podawać mu białko roślinne zawarte w roślinach strączkowych.
Jeśli twój maluch ma alergię na białko jaja kurzego, może mieć także alergię na mięso kurczaka. - PRAWDA
Najbezpieczniejsze mięsne dodatki do zupek malucha uczulonego na jajka to królik, kaczka, indyk i jagnięcina. Nie podawaj malcowi innych pokarmów, które zawierają jajka w różnych postaciach, np. makaronów, ciast, czekolady i słodyczy. Jajko używane jest często jako środek zagęszczający, emulgator lub substancja nadająca smak - np. w marmoladzie lub ketchupach. Dlatego czytaj etykiety.
Uczulające mleko znajduje się w wielu produktach, które wydają się bezmleczne.- PRAWDA
Jeśli twój maluch ma silną alergię na białko mleka krowiego, powinnaś bardzo dokładnie czytać etykiety produktów spożywczych. Mleko dodawane jest bowiem do wielu produktów, których w ogóle nie podejrzewamy o jego zawartość. Znajduje się np. w wielu rodzajach białego pieczywa (np. tostowym, bułkach grahamkach, sucharach), parówkach, mortadeli, produktach garmażeryjnych, sosach, cukierkach, produktach instant (np. ziemniaczanym puree), a nawet... w margarynie.
Glutenowe kaszki najlepiej podawać po 1. roku życia. - FAŁSZ
Zgodnie z najnowszym kalendarzem żywienia, gluten (białko zawarte w zbożach: pszenicy, życie, owsie i jęczmieniu) można wprowadzać już od 6. miesiąca życia. Okazało się bowiem, że późniejsze podawanie tego produktu nie miało wpływu na zmniejszenie reakcji alergicznej na gluten oraz na występowanie celiakii. Lekarze są zdania, że dzięki wcześniejszemu podawaniu kaszki manny lub pszennej organizm maluszka szybciej uczy się tolerować gluten.
Podawanie probiotyków może zminimalizować objawy alergii. - PRAWDA
Podawanie probiotyków dzieciom w pierwszych sześciu miesiącach życia jest skuteczne w profilaktyce alergii, minimalizuje też jej objawy. Jak działają te preparaty? Probiotyki przywracają stabilność i ochronną rolę bariery jelitowej. Zmniejszając stan zapalny, zmieniają przepuszczalność śluzówki jelitowej, i w ten sposób ograniczają wchłanianie szkodliwych alergenów. Są konkurencją dla bakterii chorobotwórczych przewodu pokarmowego oraz zapobiegają infekcjom jelitowym. Pobudzają też układ odpornościowy. Badania wykazały, że ich podawanie zmniejszyło występowanie atopowego zapalenia skóry. Podobne działanie mają także prebiotyki, o które coraz częściej wzbogaca się mieszanki przeznaczone dla dzieci zagrożonych alergią.
Wpływ na wystąpienie alergii może mieć sposób przygotowania produktu. - PRAWDA
Niektóre dzieci reagują alergicznie na surową marchew, chociaż bardzo dobrze tolerują to warzywo w postaci gotowanej. Obróbka termiczna zmienia bowiem właściwości antygenowe spożywanych pokarmów.
Najbezpieczniejsze produkty dla małego alergika to jabłko oraz marchewka. - FAŁSZ
Marchewka, jabłko, ziemniaki, ryż uczulają niemowlęta niezwykle rzadko, ale to też się zdarza. Przypadki uczulenia występują raczej u starszych dzieci, które mają alergią wziewną na pyłek brzozy, trawy, bylicy i babki. To przykład alergii krzyżowej - wspólne występowanie alergii na pyłki i niektóre artykuły spożywcze jest spowodowane genetycznym podobieństwem cząsteczek białkowych zawartych w pyłkach i alergenach pokarmowych. Bylica pospolita zawiera białko, które jest też w selerze, marchwi i jabłku.
Dziecko może mieć uczulenie na lizaki albo galaretkę. - PRAWDA
Jeśli dziecko ma skłonności do alergii, ostrożnie podawaj mu galaretki, kolorowe cukierki, lizaki - objawy alergii pokarmowej mogą wywoływać zawarte w nich chemiczne substancje, np. barwniki, ulepszacze smaku, środki konserwujące albo aromatyzujące. Chemiczne dodatki kryją się nie tylko w smakołykach, ale także w wędlinach, ketchupach i napojach kolorowych. Uważaj także na kostki rosołowe, gotowe dania dla dorosłych i przyprawy - zawierają popularny "poprawiacz" smaku - glutaminian sodu, który także może wywołać objawy alergiczne. Częstym winowajcą wysypek są również konserwanty, zwłaszcza parabeny, dodawane m.in. do soków jarzynowych, napojów chłodzących, dżemów i ketchupów.
Najbardziej uczulają ryby o ciemnym mięsie. - PRAWDA
Takie gatunki ryb jak: makrela, tuńczyk czy łosoś są silnie alergizujące, ponieważ zawierają dużo naturalnej histaminy, która może wywołać reakcję uczuleniową. Dzieci uczulone na ryby mogą reagować już na ich zapach, a nawet po dotknięciu talerza z rybą.
Mleko krowie najlepiej zastąpić mlekiem sojowym. - FAŁSZ
Zdaniem większości specjalistów, mleka sojowego w ogóle nie powinny pić dzieci do 12. miesiąca życia. To dlatego, że białko sojowe ma równie silne właściwości alergizujące jak białko mleka krowiego. Niemowlęta z alergią na mleko powinny otrzymywać wyłącznie preparaty mlekozastępcze, np. Bebilon pepti lub Nutramigen.
Maluchy uczulone na lateks bardzo źle tolerują banany. - PRAWDA
Dzieci, które dostają wysypki kontaktowej po zetknięciu z lateksem (np. w smoczku), w starszym wieku mogą reagować uczuleniem na banany, kiwi oraz brzoskwinie (nieco rzadziej na pomidory i ziemniaki). To rodzaj nietypowej reakcji krzyżowej na białko (lateks) zawarte w mleczku kauczukowca. Niektóre starszaki uczulone na lateks reagują kichaniem nawet na stojący w ich pokoju fikus Beniamina, którego mleczko również zawiera białko kauczukowe.
Długotrwała dieta bezmleczna naraża małego alergika na niedobory pokarmowe. - FAŁSZ
Dziecko leczone nawet przez kilka lat dietą eliminacyjną nie jest zagrożone niedoborami pokarmowymi. Jeśli skład jego diety jest prawidłowo ustalony, dostaje odpowiednie ilości białka, witamin, soli mineralnych. Każdy pokarm, który jest eliminowany z diety, trzeba zastąpić produktem o podobnych właściwościach kaloryczno- -odżywczych. Zamiast białka mleka, dziecko może dostawać białko zwierzęce (jagnięcinę, indyka) oraz białka roślinne (fasolę, groszek).
Agnieszka Góra, konsultacja: dr Ewa Najberg, alergolog z Centrum Zdrowia Dziecka.