Ewa Wachowicz chwali się zdobyczami z grzybobrania. Ale plony
Ewa Wachowicz, jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych polskich prezenterek oraz doświadczona restauratorka wybrała się na letnie grzybobranie i pochwaliła się na Instagramie swoim bogatym zbiorem. Na zdjęciach widać kilka gatunków grzybów, ale prawdziwą furorę robią piękne, zdrowe kurki. Rośnie apetyt na wyprawę do lasu!

Ewa Wachowicz, Miss Polonia 1992, a od wielu lat również prezenterka, dziennikarka, producentka i jedna z najpiękniejszych Polek aktywnie prowadzi swoje konto na Instagramie, gdzie dzieli się z fanami sprawdzonymi i przetestowanymi przepisami. Wachowicz ceni klasyczną kuchnię, ale równie chętnie sięga po egzotyczne potrawy z całego świata i odważnie eksperymentuje. Prezenterka chętnie korzysta także z darów ziemi, z których przygotowuje naturalne, zdrowe potrawy.
Ewa Wachowicz wybrała się na grzybobranie. Pochwaliła się obfitym zbiorem
W pierwszych dniach sierpnia Ewa Wachowicz postanowiła wybrać się na grzyby i pochwaliła się na Instagramie swoim bogatym zbiorem. Na zdjęciach widzimy kilka gatunków grzybów, w tym pyszne kurki, z których Miss Polonia 1992 na pewno zrobi użytek.
Kurki składają się w 90 proc. z wody, ale mimo to, mają sporo właściwości zdrowotnych i zawierają:
- witaminy: B1, B6 i D, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy,
- minerały: żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, sód i cynk;
- białka;
- węglowodany;
- tłuszcze;
- błonnik.
Kurki są doskonałym źródłem beta-karotenu, lepszym nawet niż marchewka czy pomidory! Grzyby te posiadają właściwości antybakteryjne i pomagają zapobiegać zatruciom pokarmowym, pasożytom oraz gronkowcowi złocistemu. Prócz tego w kurkach znajduje się kwas trametonolinowy, który wykorzystywany jest w przypadku leczenia chorób wątroby.
Przeczytaj też: Domowej roboty przekąski “na drogę”. Co zabrać w podróż?

Kurki to doskonałe źródło niezbędnego dla organizmu żelaza oraz miedzi, która jest bardzo ważnym składnikiem odpowiadającym za regulacje aktywności wielu enzymów uczestniczących w procesach warunkujących życie. Kurki mogą również pozytywnie wpłynąć na leczenie cukrzycy typu 2, a wszystko to za sprawą zawartości witaminy D, która wpływa na poprawę wrażliwości na insulinę, funkcję komórek beta i zmniejsza stan zapalny całego ciała. Podczas procesu suszenia grzybów, wielokrotnie zwiększa się w nich ilość tej witaminy!
To tylko kilka argumentów, które powinny skłonić nas do leśnych poszukiwań - na Instagramie Ewy Wachowicz znajdziemy wiele przepisów na pyszne dania z polskich grzybów.
Zobacz również: Biszkopt z borówkami i bitą śmietaną od Ewy Wachowicz