Ewa Wachowicz chwali się zdobyczami z grzybobrania. Ale plony

Ewa Wachowicz, jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych polskich prezenterek oraz doświadczona restauratorka wybrała się na letnie grzybobranie i pochwaliła się na Instagramie swoim bogatym zbiorem. Na zdjęciach widać kilka gatunków grzybów, ale prawdziwą furorę robią piękne, zdrowe kurki. Rośnie apetyt na wyprawę do lasu!

Ewa Wachowicz chętnie korzysta z "darów lasu"
Ewa Wachowicz chętnie korzysta z "darów lasu"WOJCIECH MATUSIK / POLSKAPRESS/Polska Press/East NewsEast News

Ewa Wachowicz, Miss Polonia 1992, a od wielu lat również prezenterka, dziennikarka, producentka i jedna z najpiękniejszych Polek aktywnie prowadzi swoje konto na Instagramie, gdzie dzieli się z fanami sprawdzonymi i przetestowanymi przepisami. Wachowicz ceni klasyczną kuchnię, ale równie chętnie sięga po egzotyczne potrawy z całego świata i odważnie eksperymentuje. Prezenterka chętnie korzysta także z darów ziemi, z których przygotowuje naturalne, zdrowe potrawy.

Ewa Wachowicz wybrała się na grzybobranie. Pochwaliła się obfitym zbiorem

W pierwszych dniach sierpnia Ewa Wachowicz postanowiła wybrać się na grzyby i pochwaliła się na Instagramie swoim bogatym zbiorem. Na zdjęciach widzimy kilka gatunków grzybów, w tym pyszne kurki, z których Miss Polonia 1992 na pewno zrobi użytek.

Kurki składają się w 90 proc. z wody, ale mimo to, mają sporo właściwości zdrowotnych i zawierają:

  • witaminy: B1, B6 i D, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, 
  • minerały: żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, sód i cynk;
  • białka;
  • węglowodany;
  • tłuszcze;
  • błonnik. 

Kurki są doskonałym źródłem beta-karotenu, lepszym nawet niż marchewka czy pomidory! Grzyby te posiadają właściwości antybakteryjne i pomagają zapobiegać zatruciom pokarmowym, pasożytom oraz gronkowcowi złocistemu. Prócz tego w kurkach znajduje się kwas trametonolinowy, który wykorzystywany jest w przypadku leczenia chorób wątroby.

Kurki są doskonałym źródłem beta-karotenu
Kurki są doskonałym źródłem beta-karotenu123RF/PICSEL

Kurki to doskonałe źródło niezbędnego dla organizmu żelaza oraz miedzi, która jest bardzo ważnym składnikiem odpowiadającym za regulacje aktywności wielu enzymów uczestniczących w procesach warunkujących życie. Kurki mogą również pozytywnie wpłynąć na leczenie cukrzycy typu 2, a wszystko to za sprawą zawartości witaminy D, która wpływa na poprawę wrażliwości na insulinę, funkcję komórek beta i zmniejsza stan zapalny całego ciała. Podczas procesu suszenia grzybów, wielokrotnie zwiększa się w nich ilość tej witaminy!

To tylko kilka argumentów, które powinny skłonić nas do leśnych poszukiwań - na Instagramie Ewy Wachowicz znajdziemy wiele przepisów na pyszne dania z polskich grzybów.

„Ewa gotuje”: Zapiekanka ziemniaczanaPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas