Domowej roboty przekąski “na drogę”. Co zabrać w podróż?

Wybierając się w podróż warto zabrać ze sobą “coś na ząb”. Co prawda różnego rodzaju przekąski można kupić w sklepach albo w fast-foodach, ale najlepiej smakują takie zrobione samodzielnie. Na co się zdecydować? Dzisiaj garść moich propozycji.

Muffinki na słodko i słono od Ewy Wachowicz
Muffinki na słodko i słono od Ewy WachowiczArchiwum autora

Bardzo często podróżuję i niejednokrotnie przygotowuję wcześniej coś “na drogę". Dobrze, by było nie tylko smacznie, ale też zdrowo. Co prawda nie wszystko da się ze sobą zabrać, ale są potrawy, które można spakować do tak zwanych “lunch boxów". Inne wystarczy owinąć w folię spożywczą lub papier śniadaniowy. Trzeba mieć na uwadze, że przekąski powinny być takimi, które nie będą się szybko psuły, ponieważ zwykle nie mamy ze sobą przenośnej lodówki.

Muffinki na drogę

Pierwszą propozycją, która spełnia wszystkie te kryteria, są muffinki. Zarówno na słodko, jak i na słono.

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 125 g masła
  • 300 ml mleka

NA SŁODKO:

  • 1 łyżka  cukru
  • garść pokrojonych śliwek suszonych w dymie
  • garść pokrojonej w kostkę czekolady gorzkiej
  • ½ łyżeczki  cynamonu
  • cukier puder do dekoracji

NA SŁONO:

  • ½ łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g sera żółtego
  • świeży tymianek
  • 150 g boczku parzonego

Opis przygotowania:

  1. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć na suchej patelni (powinien być chrupiący), odstawić do wystudzenia. Ser żółty też pokroić w kostkę.
  2. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia. Do drugiej miski wybić jajka, wlać olej i roztopione, przestudzone masło. Zmiksować. Stopniowo wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko.
  3. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do wersji wytrawnej dodać sól, pieprz ziołowy, paprykę słodką oraz ostrą, orzechy i ser żółty (mniej więcej garść, resztę zostawić do dekoracji). Przyprawić listkami tymianku. Dorzucić odsączony z tłuszczu boczek. Wymieszać.
  4. Do reszty ciasta wsypać cukier. Dorzucić śliwki i czekoladę. Przyprawić cynamonem. Wymieszać.
  5. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki - do 2/3 wysokości. Na wierzchu babeczek na słono rozłożyć resztę żółtego sera. Udekorować listkami tymianku. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Upiec na złoty kolor. Muffinki na słodko udekorować cukrem pudrem.

Sałatka Cezar

Na pewno większość z was kojarzy sałatkę Cezar. Można przygotować ją w domu i zabrać ze sobą w podróż.

Składniki:

  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 1 pierś kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • papryczka chili
  • 2 kromki weki
  • masło do smażenia

DO PODANIA:

  • jajka przepiórcze
  • kawałek parmezanu
  • prażony słonecznik

Sos:

  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • 1 filecik anchois
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 5 łyżek oliwy

Opis przygotowania:

  1. Pierś kurczaka posmarować oliwą i oprószyć suszoną, pikantną papryczką. Usmażyć na patelni grillowej. Pod koniec można wstawić na chwilę do mocno rozgrzanego piekarnika. Wystudzić i pokroić na plastry.
  2. Pieczywo usmażyć na maśle. Ostudzić i pokroić w kostkę.
  3. Sałatę umyć, wysuszyć i poszarpać na mniejsze kawałki. Wrzucić do miski. Dodać mięso i grzanki. Wymieszać.
  4. Zrobić sos. Czosnek rozgnieść w moździerzu. Rozetrzeć z solą. Dodać anchois i musztardę. Utrzeć. Wycisnąć sok z cytryny, wymieszać. Wlać miód, a następnie, cały czas mieszając, dodać oliwę.
  5. Sosem polać sałatkę. Na wierzchu ułożyć przekrojone na pół jajka przepiórcze. Udekorować wiórkami parmezanu. Posypać prażonym słonecznikiem.

Taką sałatkę można przygotować "na wynos". Sałatę z kurczakiem wkładamy do pojemnika. Grzanki, jajka, parmezan i ziarna słonecznika oraz sos zabieramy w oddzielnych naczyniach. Wszystko łączymy tuż przed jedzeniem.

Szarlotka w słoiku

Szarlotka w słoiczku
Szarlotka w słoiczkuArchiwum autora

A co powiecie na... szarlotkę w słoiku? Idealna na drogę.

Składniki:

  • 2 duże jabłka
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 szczypty cynamonu
  • 5 kruchych ciastek
  • jogurt naturalny
  • 3 łyżeczki nasion chia

Opis przygotowania:

  1. Jabłka umyć i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić cukier. Gdy zrobi się karmel, wrzucić jabłka. Wymieszać. Przyprawić cynamonem. Wycisnąć sok z cytryny. Jeszcze raz wymieszać i dusić przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Odstawić do wystudzenia.
  2. Porcję jabłek nałożyć do słoiczka. Na jabłka pokruszyć trochę ciastek. Przykryć jogurtem. Udekorować kakao. Zakręcić i wstawić do lodówki. Podawać po schłodzeniu.

Wrapy z ciasta naleśnikowego

Dobrym pomysłem będzie też przyrządzenie wrapów z ciasta naleśnikowego. Te również mogą być przygotowywane na słodko, jak i na słono. Na początku proponuję wykonanie słonego ciasta naleśnikowego. Z połowy usmażyć naleśniki. Następnie dosłodzić resztę i zawinąć ze słodkim farszem.

  Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • szczypta soli

  Opis przygotowania:

Jajka, cukier, sól i mleko wymieszać. Dodać mąkę, zmiksować. Dolać wodę i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na 1/2 godziny. Smażyć na  patelni - z obu stron, na złoty kolor (do smażenia najlepsze jest sklarowane masło).

Jeśli chcemy przygotować naleśniki ze słodkim farszem należy do ciasta naleśnikowego dodać cukier.

Te na słodko można zwinąć z dżemem lub powidłami, a na słono proponuje poniższe farsze:

Składniki:

CHRZANOWY

  • 4 łyżki serka kanapkowego
  • 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka
  • plastry szynki konserwowej
  • kiełki

PAPRYKOWY

  • 3 łyżki serka kanapkowego
  • 1 łyżka ajvaru
  • liść sałaty
  • plasterki sera żółtego
  • szczypior

Podsumowując, domowe przekąski to doskonały wybór na każdą podróż. Są nie tylko zdrowsze od kupnych alternatyw, ale także smaczniejsze i dostosowane do naszych indywidualnych upodobań. Przygotowując własne przekąski, mamy pełną kontrolę nad składnikami, co pozwala nam

„Ewa gotuje”: Babeczki imbirowePolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas