Domowej roboty przekąski “na drogę”. Co zabrać w podróż?

Ewa Wachowicz

Ewa Wachowicz

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
149
Udostępnij
Muffinki na słodko i słono od Ewy Wachowicz
Muffinki na słodko i słono od Ewy WachowiczArchiwum autora

Muffinki na drogę

  • 400 g mąki
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 125 g masła
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżka  cukru
  • garść pokrojonych śliwek suszonych w dymie
  • garść pokrojonej w kostkę czekolady gorzkiej
  • ½ łyżeczki  cynamonu
  • cukier puder do dekoracji
  • ½ łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g sera żółtego
  • świeży tymianek
  • 150 g boczku parzonego
  1. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć na suchej patelni (powinien być chrupiący), odstawić do wystudzenia. Ser żółty też pokroić w kostkę.
  2. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia. Do drugiej miski wybić jajka, wlać olej i roztopione, przestudzone masło. Zmiksować. Stopniowo wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko.
  3. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do wersji wytrawnej dodać sól, pieprz ziołowy, paprykę słodką oraz ostrą, orzechy i ser żółty (mniej więcej garść, resztę zostawić do dekoracji). Przyprawić listkami tymianku. Dorzucić odsączony z tłuszczu boczek. Wymieszać.
  4. Do reszty ciasta wsypać cukier. Dorzucić śliwki i czekoladę. Przyprawić cynamonem. Wymieszać.
  5. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki - do 2/3 wysokości. Na wierzchu babeczek na słono rozłożyć resztę żółtego sera. Udekorować listkami tymianku. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Upiec na złoty kolor. Muffinki na słodko udekorować cukrem pudrem.

Sałatka Cezar

  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 1 pierś kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • papryczka chili
  • 2 kromki weki
  • masło do smażenia
  • jajka przepiórcze
  • kawałek parmezanu
  • prażony słonecznik
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • 1 filecik anchois
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 5 łyżek oliwy
  1. Pierś kurczaka posmarować oliwą i oprószyć suszoną, pikantną papryczką. Usmażyć na patelni grillowej. Pod koniec można wstawić na chwilę do mocno rozgrzanego piekarnika. Wystudzić i pokroić na plastry.
  2. Pieczywo usmażyć na maśle. Ostudzić i pokroić w kostkę.
  3. Sałatę umyć, wysuszyć i poszarpać na mniejsze kawałki. Wrzucić do miski. Dodać mięso i grzanki. Wymieszać.
  4. Zrobić sos. Czosnek rozgnieść w moździerzu. Rozetrzeć z solą. Dodać anchois i musztardę. Utrzeć. Wycisnąć sok z cytryny, wymieszać. Wlać miód, a następnie, cały czas mieszając, dodać oliwę.
  5. Sosem polać sałatkę. Na wierzchu ułożyć przekrojone na pół jajka przepiórcze. Udekorować wiórkami parmezanu. Posypać prażonym słonecznikiem.

Szarlotka w słoiku

Szarlotka w słoiczku
Szarlotka w słoiczkuArchiwum autora
  • 2 duże jabłka
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 szczypty cynamonu
  • 5 kruchych ciastek
  • jogurt naturalny
  • 3 łyżeczki nasion chia
  1. Jabłka umyć i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić cukier. Gdy zrobi się karmel, wrzucić jabłka. Wymieszać. Przyprawić cynamonem. Wycisnąć sok z cytryny. Jeszcze raz wymieszać i dusić przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Odstawić do wystudzenia.
  2. Porcję jabłek nałożyć do słoiczka. Na jabłka pokruszyć trochę ciastek. Przykryć jogurtem. Udekorować kakao. Zakręcić i wstawić do lodówki. Podawać po schłodzeniu.

Wrapy z ciasta naleśnikowego

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 4 łyżki serka kanapkowego
  • 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka
  • plastry szynki konserwowej
  • kiełki
  • 3 łyżki serka kanapkowego
  • 1 łyżka ajvaru
  • liść sałaty
  • plasterki sera żółtego
  • szczypior
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      „Ewa gotuje”: Babeczki imbirowe
      „Ewa gotuje”: Babeczki imbirowePolsat
      Przejdź na