10 niesamowitych właściwości zdrowotnych kapusty
Być może kapusta nie jest najmodniejszym obecnie warzywem, ale od stuleci ma swoje stałe miejsce w naszej diecie. Kapusta może być przyrządzana na wiele sposobów i wykazuje zaskakujące właściwości korzystne dla naszego zdrowia. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jakie ma dobroczynne działanie.
Kapusta ma właściwości korzystne dla naszego mózgu
Kapusta, szczególnie jej czerwona odmiana, ma wysoką zawartość witaminy K, która wspomaga funkcje mózgu i poprawia koncentrację. Pomaga też przeciwdziałać uszkodzeniom nerwów i rozwojowi choroby Alzheimera.
Przeciwdziała starzeniu się
Jedną z korzyści, jakie mamy z kapusty, jest jej działanie przeciwstarzeniowe. Regularne spożywanie tego warzywa spowalnia oznaki starzenia się. Zawiera ona dużą dawkę witaminy C, która sprawia, że skóra wygląda młodo i zdrowo.
Poprawia wygląda naszej skóry
Kapusta wykazuje korzystne działanie dla naszej skóry dzięki zawartości witaminy A, która odmładza tkanki. Zawiera również kwas foliowy, który organizm człowieka wykorzystuje do odbudowy DNA. Wspomaga on podział i wzrost komórek. Kapusta zawiera też witaminę E, która odżywia skórę.
Wspiera nasz system odpornościowy
Kapusta zawiera również składniki, które wpływają korzystnie na nasz system odpornościowy, dzięki czemu odpieramy ataki drobnoustrojów i nie pozwalamy na rozwinięcie się choroby. Kapusta zawiera fitoskładniki odżywcze i przeciwutleniacze, jak również witaminę C, które łącznie wspierają pracę naszego układu immunologicznego.
Wspomaga przeciwdziałać nadmiernemu krwawieniu
Jedna porcja kapusty zawiera około 80% rekomendowanej dawki witaminy K. Organizm potrzebuje jej do procesu krzepnięcia, a więc jeśli krwawisz przez dłuższy czas po skaleczeniach, jedz więcej kapusty.
Jest dobrym źródłem kwasu foliowego
Wszystkie warzywa o zielonych liściach są dobrym źródłem kwasu foliowego, który lekarze zalecają kobietom ciężarnym, ponieważ bierze on udział w prawidłowym rozwoju płodu.
Pomaga w odchudzaniu
Kolejną korzyścią, jaką możemy uzyskać z kapusty, jest jej dobroczynny udział w odchudzaniu. Kapusta ma dużą zawartość błonnika pokarmowego, ma niewiele kalorii i jest warzywem, które można dodawać do wielu posiłków. Zwiększ swoje spożycie kapusty, a będziesz czuć się bardziej syta przy jednoczesnym niewielkim przyjęciu kalorii. Jedna średnia porcja kapusty (1 kubek) zawiera ich mniej niż 25.
Wspomaga walkę z chorobami serca
Choroby serca często spowodowane są zablokowaniem żył przez "zły" cholesterol. Kapusta nie zawiera cholesterolu, za to ma w składzie dużą ilość błonnika pokarmowego, który wspomaga jego usuwanie z organizmu.
Kapusta wpływa korzystnie na nasze trawienie
Lepsze trawienie to kolejna korzyść, jaką możemy odnieść dzięki jedzeniu kapusty. Prawdopodobnie wiemy wszyscy, jakie "efekty uboczne" może przynieść u niektórych osób spożywanie tego warzywa! Powstają one ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego, która oznacza, że możesz jeść kapustę, jeśli cierpisz na zaparcia, a jednocześnie wspomożesz swój system trawienny w prawidłowym funkcjonowaniu. Wiesz, co mamy na myśli!
Może wspomagać przeciwdziałanie powstawaniu nowotworów
Spożywanie kapusty może chronić cię przed rozwojem komórek rakowych. Warzywo to zawiera fitoskładniki odżywcze i glukozynolany, które uważa się za skuteczne w zwalczaniu nowotworów.