10 niesamowitych właściwości zdrowotnych kapusty

Być może kapusta nie jest najmodniejszym obecnie warzywem, ale od stuleci ma swoje stałe miejsce w naszej diecie. Kapusta może być przyrządzana na wiele sposobów i wykazuje zaskakujące właściwości korzystne dla naszego zdrowia. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jakie ma dobroczynne działanie.

Właściwości kapusty
Właściwości kapusty© Photogenica

Kapusta ma właściwości korzystne dla naszego mózgu

Kapusta a mózg
© Photogenica

Kapusta, szczególnie jej czerwona odmiana, ma wysoką zawartość witaminy K, która wspomaga funkcje mózgu i poprawia koncentrację. Pomaga też przeciwdziałać uszkodzeniom nerwów i rozwojowi choroby Alzheimera.

Przeciwdziała starzeniu się

Kapusta na zdrowie
© Photogenica

Jedną z korzyści, jakie mamy z kapusty, jest jej działanie przeciwstarzeniowe. Regularne spożywanie tego warzywa spowalnia oznaki starzenia się. Zawiera ona dużą dawkę witaminy C, która sprawia, że skóra wygląda młodo i zdrowo.

Poprawia wygląda naszej skóry

Kapusta dobra na wszystko
© Photogenica

Kapusta wykazuje korzystne działanie dla naszej skóry dzięki zawartości witaminy A, która odmładza tkanki. Zawiera również kwas foliowy, który organizm człowieka wykorzystuje do odbudowy DNA. Wspomaga on podział i wzrost komórek. Kapusta zawiera też witaminę E, która odżywia skórę.

Wspiera nasz system odpornościowy

Kapusta na przeziębienie
© Photogenica

Kapusta zawiera również składniki, które wpływają korzystnie na nasz system odpornościowy, dzięki czemu odpieramy ataki drobnoustrojów i nie pozwalamy na rozwinięcie się choroby. Kapusta zawiera fitoskładniki odżywcze i przeciwutleniacze, jak również witaminę C, które łącznie wspierają pracę naszego układu immunologicznego.

Wspomaga przeciwdziałać nadmiernemu krwawieniu

Czy kapusta jest dobra na stłuczenia
© Photogenica

Jedna porcja kapusty zawiera około 80% rekomendowanej dawki witaminy K. Organizm potrzebuje jej do procesu krzepnięcia, a więc jeśli krwawisz przez dłuższy czas po skaleczeniach, jedz więcej kapusty.

Jest dobrym źródłem kwasu foliowego

Kapusta źródłem kwasu foliowego
© Photogenica

Wszystkie warzywa o zielonych liściach są dobrym źródłem kwasu foliowego, który lekarze zalecają kobietom ciężarnym, ponieważ bierze on udział w prawidłowym rozwoju płodu.

Pomaga w odchudzaniu

Kapusta a odchudzanie
© Photogenica

Kolejną korzyścią, jaką możemy uzyskać z kapusty, jest jej dobroczynny udział w odchudzaniu. Kapusta ma dużą zawartość błonnika pokarmowego, ma niewiele kalorii i jest warzywem, które można dodawać do wielu posiłków. Zwiększ swoje spożycie kapusty, a będziesz czuć się bardziej syta przy jednoczesnym niewielkim przyjęciu kalorii. Jedna średnia porcja kapusty (1 kubek) zawiera ich mniej niż 25.

Wspomaga walkę z chorobami serca

Kapusta a serce
© Photogenica

Choroby serca często spowodowane są zablokowaniem żył przez "zły" cholesterol. Kapusta nie zawiera cholesterolu, za to ma w składzie dużą ilość błonnika pokarmowego, który wspomaga jego usuwanie z organizmu.

Kapusta wpływa korzystnie na nasze trawienie

Kapusta na dobre trawienie
© Photogenica

Lepsze trawienie to kolejna korzyść, jaką możemy odnieść dzięki jedzeniu kapusty. Prawdopodobnie wiemy wszyscy, jakie "efekty uboczne" może przynieść u niektórych osób spożywanie tego warzywa! Powstają one ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego, która oznacza, że możesz jeść kapustę, jeśli cierpisz na zaparcia, a jednocześnie wspomożesz swój system trawienny w prawidłowym funkcjonowaniu. Wiesz, co mamy na myśli!

Może wspomagać przeciwdziałanie powstawaniu nowotworów

Kapusta a nowotwory
© Photogenica

Spożywanie kapusty może chronić cię przed rozwojem komórek rakowych. Warzywo to zawiera fitoskładniki odżywcze i glukozynolany, które uważa się za skuteczne w zwalczaniu nowotworów.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas