10 zamienników soli i cukru
Jak dosładzać i dosalać posiłki, żeby nie przesadzić? Postawmy na naturalne produkty - smaczne i bogate w cenne składniki.
Cukier i sól to najpopularniejsze przyprawy w naszej kuchni. Tymczasem coraz to nowe badania naukowe dowodzą, że nadmiar soli i cukru w diecie ma zgubny wpływ na nasze zdrowie, urodę, a nawet samopoczucie. Czy to znaczy, że mamy całkowicie zrezygnować ze słodkości i z dosalania? Nie!
Jeśli jesteśmy zdrowe, to bez szkody możemy zjeść ok. 6 łyżeczek cukru i 1 łyżeczkę soli dziennie. Zachowajmy więc umiar, unikajmy gotowej żywności (w 1 owocowym jogurcie może być nawet 9 łyżeczek cukru, a w 1 pizzy 3 łyżeczki soli) i... poznajmy zdrowe sposoby na podkręcenie smaku potraw.
Cukier - co go zastąpi?
1. Miód
- Zawiera wit. B i C, które poprawiają kondycję skóry. Działa przeciwzapalnie.
- Jest słodszy od cukru, szklanki cukru w cieście zastąp 2/3 szklanki miodu. Kaloryczność podobna (łyżeczka: 40 kcal).
- Dobry do herbaty, owocowych sałatek, wypieków. Cena: od 15 zł/słoiczek.
2. Syrop klonowy
- Ma działanie bakteriobójcze, a także oczyszczające organizm.
- Ma mniej kalorii niż cukier i miód (łyżeczka: 13 kcal).
- Można go używać jako polewy do naleśników, dodatku do deserów, sałatek i sosów. Cena: 30 zł/250 ml.
3. Stewia
- Obniża ciśnienie i poziom cholesterolu, poprawia równowagę cukru we krwi.
- Jest około 200 razy słodsza od cukru, dlatego stosuj ją z umiarem.
- Można nią słodzić napoje, używać do ciast i deserów. Cena: liście: 20 zł/200 g, proszek: 30 zł/100 g.
4. Melasa
- Wspomaga trawienie, poprawia również odporność organizmu.
- Ma o połowę mniej kalorii niż cukier (łyżeczka: 20 kcal).
- Dobra i do wypieków, i do słodzenia herbaty, ale ma intensywny smak, który nie każdemu musi odpowiadać. Cena: od 10 zł/400 g.
5. Cynamon
- Reguluje procesy trawienne. Pomaga schudnąć, obniża poziom cukru we krwi.
- Nadaje potrawom słodkawy smak, choć nie ma w nim cukru (łyżeczka: 10 kcal).
- Oprócz kawy można nim słodzić ciasta, herbatę, napoje mleczne i przyprawiać mięso. Cena: ok. 2 zł/15 g.
1. Czosnek
- Zawiera błonnik, wit. z grupy B, sole mineralne. Obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Zapobiega przeziębieniom.
- Już 1-2 ząbki nadadzą daniu charakterystyczny smak. Najzdrowszy jest czosnek surowy - zmiażdżony lub posiekany (1 ząbek: 7 kcal).
- Dodawaj do dressingów i dipów.
2. Imbir
- Chroni przed wirusami, poprawia krążenie krwi, więc pomaga w odchudzaniu.
- Najbardziej polecany jest ten starty lub zmiażdżony (1 łyżeczka: 2 kcal).
- Ma jednocześnie ostry i cytrynowy smak, pasuje zatem i do słodkich, i do pikantnych potraw.
3. Majeranek
- Wspomaga pracę układu trawiennego, warto go dodawać do "ciężkich" dań.
- Charakterystyczny smak potrawie zapewni już łyżka majeranku (ok. 2 kcal).
- Dzięki niemu mięso staje się soczyste, a zupy nabierają intensywnego smaku.
4. Natka pietruszki
- Jest bogata w cenne dla skóry wit. A i C oraz żelazo. Wspomaga trawienie.
- Czubata łyżeczka natki to tylko 2 kalorie.
- Drobno posiekana sprawi, że brak soli będzie mniej odczuwalny, zwłaszcza w zupach, sałatkach czy sosach.
5. Limonki i cytryny
- Oczyszczają organizm z toksyn i podkręcają przemianę materii.
- Aby potrawa nabrała orzeźwiającego smaku, wystarczy sok z połówki owocu (to ok. 3 łyżek: 6 kcal).
- Dodawaj do sałatek, zup, ryby.