10 zaskakujących właściwości jogurtu
Wszyscy wiemy, że jogurt jest zdrowy. Na czym jednak polega jego dobroczynne działanie? Skąd taka jego reputacja? W czym może wesprzeć nasze zdrowie? Dla kogo będzie niezastąpiony? W niniejszym artykule rozwiewamy te i inne wątpliwości dotyczące tego pysznego i łatwo dostępnego produktu.
Wzmacnia kości
Jogurt zawiera bogactwo witaminy D i wapnia, które są ważne w utrzymaniu silnych kości. Są to składniki, które nie tylko zapewniają dzieciom i nastolatkom zdrowy rozwój, ale również zapobiegają utracie gęstości kości w późniejszym wieku.
Wspomaga pracę jelit
Jogurt chroni nasz żołądek na wiele sposobów ze względu na swoją zawartość dobrych bakterii. Łagodzi zaparcia, biegunki, nieswoiste zapalenia jelit i nietolerancję laktozy.
Zwiększa uczucie sytości
Jogurt zawiera dużą ilość białka, dzięki czemu dłużej czujemy się syci. Badanie przeprowadzone w 2006 roku dowiodło, że jogurt daje większe uczucie sytości niż owoce czy napoje owocowe na bazie mleka.
Pomaga zrzucić wagę
Badania dowiodły, że dodawanie 200 g jogurtu do codziennej diety może zmniejszyć otyłość brzuszną. Wapń znajdujący się w jogurcie wspomaga organizm w spalaniu tłuszczu i zapobiega jego odkładaniu się.
Wzmacnia odporność
Jedno z badań wykazało, że osoby spożywające 100 g jogurtu dziennie mają o wiele silniejsze i bardziej aktywne komórki T niż przed rozpoczęciem badania. Komórki T pomagają zwalczać choroby i infekcje. Dobre bakterie zawarte w jogurcie wzmacniają system immunologiczny na tyle, że jest on w stanie zwalczyć szkodliwe mikroby.
Właściwości przeciwnowotworowe
Spożywanie jogurtu pomaga zmniejszyć ryzyko powstania nowotworu odbytu. Dzieje się tak za sprawą wzmocnienia odpowiedzi immunologicznej.
Nietolerancja laktozy
Bakterie Lactobacillus i Streptococcus thermophilus to żywe i aktywne kultury, które dodaje się do mleka w celu uzyskania jogurtu. Pomagają one w rozkładzie laktozy, umożliwiając osobom z jej nietolerancją spożywanie nabiału bez uciążliwych objawów ze strony układu trawiennego.
Zmniejsza ryzyko wysokiego ciśnienia
Jedno z badań wykazało, że spożywanie produktów mlecznych pomaga zmniejszyć ryzyko wysokiego ciśnienia. U osób, które zjadały 2 – 3 porcje produktów mlecznych o niskiej zawartości tłuszczu dziennie zanotowano o 50% mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia wysokiego ciśnienia krwi niż u osób, które nie spożywały nabiału.
Regeneracja mięśni
Po ciężkim treningu powinno się zjeść jogurt, ponieważ zawiera on dużo białka. Węglowodany, które są w nim zawarte, pomagają odbudować energię utraconą podczas wysiłku.
Wapń
Jogurt jest dobrym źródłem wapnia, który jest składnikiem ważnym dla zdrowia naszych zębów i kości. Jeśli nie dostarczamy naszemu organizmowi wystarczającej ilości tego pierwiastka, zaczyna on pobierać go z kości, osłabiając je.