Takiego masła jeszcze nie jadłeś. Sekret tkwi w jednym składniku
O czosnku mówi się potocznie, że to naturalny antybiotyk, dlatego tak często stosujemy go podczas przechodzenia różnego rodzaju infekcji. Jednak jego charakterystyczny i mocny smak dla niektórych jest barierą nie do przejścia, dlatego rezygnują z jego spożywania. W takim przypadku warto wypróbować czosnek niedźwiedzi, który również posiada właściwości prozdrowotne, ale jest delikatniejszy w smaku.
Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum), nazywany również cebulą czarownic jest doskonale znany w kuchni i lecznictwie od wieków. Rośnie w lasach na terenie niemal całej Europy, a jego nazwa wzięła się stąd, że stanowi on jeden z ulubionych przysmaków niedźwiedzi.
Czosnek niedźwiedzi w ogóle nie przypomina wyglądem czosnku pospolitego. Posiada około 30-centymetrowe, jadalne liście, które są źródłem mikroelementów i witamin. Podobnie jak jego kuzyn - czosnek pospolity, wykazuje właściwości lecznicze i prozdrowotne.
Czosnek niedźwiedzi zawiera w sobie m.in. związki siarki, które obniżają ciśnienie krwi i chronią organizm przed miażdżycą. Ponadto pobudza on trawienie, działa antybakteryjnie, poprawia funkcjonowanie flory bakteryjnej jelit i wzmacnia odporność.
Czosnek niedźwiedzi w diecie
Czosnek niedźwiedzi może być doskonałym uzupełnieniem wielu potraw. Świetnie smakuje jako dodatek do twarogu, jajecznicy, różnego rodzaju past, sałatek i kanapek.
Istnieje jeszcze jeden, doskonały sposób na smaczne zajadanie się czosnkiem niedźwiedzim bez tracenia czasu na każdorazowe dodanie go do posiłku. O czym mowa? O maśle z czosnkiem niedźwiedzim.
Sposób przygotowania takiego masła jest banalny i ekspresowy.
Czytaj także: Czosnek niedźwiedzi - niedźwiedzia siła dla każdego
Jak zrobić masło z czosnkiem niedźwiedzim?
Składniki:
- 100 g masła
- 30 listków czosnku niedźwiedziego
- łyżka oliwy
Czosnek dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie kroimy na małe kawałki. Czosnek niedźwiedzi przesypujemy do blendera i wlewamy łyżkę oliwy. Włączamy blender i miksujemy czosnek z oliwą. Zawartość przekładamy do pojemnika, dodajemy miękkie masło i energicznie oraz dokładnie wszystko mieszamy. Wkładamy do lodówki, by masło stwardniało. Smacznego!