5 minut i pełne smaku śniadanie gotowe. Przepis na lekko pikantną pastę z tuńczyka
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Żółty ser, szynka oraz pomidor - i tak każdego dnia. Jeśli chcesz przełamać rutynę śniadaniową, sięgnij po ekspresowy przepis, który nie tylko doskonale smakuje, ale dodatkowo pobudza i wzmacnia organizm. Pasta z tuńczyka to doskonały sposób na urozmaicenie diety i zdrowe rozpoczęcie dnia. Jak ją przygotować? Podpowiadamy.
Spis treści:
Czy warto włączyć tuńczyka do diety?
Dietetycy na każdym kroku podkreślają, że ryby to niezbędny element dobrze zbilansowanej diety. To właśnie w nich skrywają się cenne kwasy omega-3, a także witaminy A, D, E i składniki mineralne, np. jod, selen czy żelazo. Z tego względu powinny gościć w naszym jadłospisie przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. Zdaniem specjalistów, to właśnie tuńczyk jest jednym z najlepszych źródeł wskazanych substancji.
Obecność witaminy B12 w tuńczyku wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Spożywanie tego gatunku ryby obniża zbyt wysoki poziom cholesterolu oraz reguluje podwyższone ciśnienie krwi. Co ciekawe, w tuńczyku znajdziemy o wiele więcej kwasów tłuszczowych niż w rybach morskich, m.in. rozsławionym łososiu. Patentów na włączenie go do jadłospisu jest wiele. Dziś prezentujemy smaczną i ekspresową pastę do kanapek.
Domowe smarowidło - lista zakupów
Myśląc o pastach kanapkowych, wyobrażamy sobie przede wszystkim niespieszne poranne śniadania. Przygotowane własnoręcznie smarowidła sprawdzą się doskonale także w formie przekąski lub lekkiej kolacji. Możemy serwować je z pieczywem, a także sucharami i krakersami. Doskonałym wyborem dla wielbicieli ryb będzie kremowa pasta z tuńczyka, wzbogacona o ogórki konserwowe, wyrazistą w smaku cebulę oraz ostrą w smaku musztardę dijon.
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 3 średniej wielkości ogórki konserwowe
- 1 duża cebula czerwona
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżka majonezu
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
Sprawdź: Najprostszy makaron z tuńczykiem
Wyborna pasta z tuńczyka - jak ją zrobić?
- Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo, które następnie studzimy, obieramy ze skorupki i drobno siekamy. Tak przygotowany składnik wkładamy do miski.
- Obraną z łupiny cebulę oraz odsączonego z zalewy ogórka kroimy w bardzo drobną kostkę i dorzucamy do jajek.
- Otwieramy puszkę tuńczyka, pozbywamy się nagromadzonego płynu i również wrzucamy do miski z pozostałymi składnikami.
- Do jajek, ogórków, cebuli i tuńczyka dodajemy musztardę dijon, majonez, pieprz oraz sól. Dokładnie mieszamy.
- Rozprowadzamy powstałą pastę na kromkach świeżego chleba, nachosach, tortillach lub ciepłych tostach. Smacznego!
Sprawdź również: