5 minut i pełne smaku śniadanie gotowe. Przepis na lekko pikantną pastę z tuńczyka

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Żółty ser, szynka oraz pomidor - i tak każdego dnia. Jeśli chcesz przełamać rutynę śniadaniową, sięgnij po ekspresowy przepis, który nie tylko doskonale smakuje, ale dodatkowo pobudza i wzmacnia organizm. Pasta z tuńczyka to doskonały sposób na urozmaicenie diety i zdrowe rozpoczęcie dnia. Jak ją przygotować? Podpowiadamy.

Jak przygotować pastę kanapkową na bazie tuńczyka?
Jak przygotować pastę kanapkową na bazie tuńczyka?123RF/PICSEL

Czy warto włączyć tuńczyka do diety?

Dietetycy na każdym kroku podkreślają, że ryby to niezbędny element dobrze zbilansowanej diety. To właśnie w nich skrywają się cenne kwasy omega-3, a także witaminy A, D, E i składniki mineralne, np. jod, selen czy żelazo. Z tego względu powinny gościć w naszym jadłospisie przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. Zdaniem specjalistów, to właśnie tuńczyk jest jednym z najlepszych źródeł wskazanych substancji.

Obecność witaminy B12 w tuńczyku wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Spożywanie tego gatunku ryby obniża zbyt wysoki poziom cholesterolu oraz reguluje podwyższone ciśnienie krwi. Co ciekawe, w tuńczyku znajdziemy o wiele więcej kwasów tłuszczowych niż w rybach morskich, m.in. rozsławionym łososiu. Patentów na włączenie go do jadłospisu jest wiele. Dziś prezentujemy smaczną i ekspresową pastę do kanapek.

Domowe smarowidło - lista zakupów

Podstawą pysznej pasty jest tuńczyk w puszce
Podstawą pysznej pasty jest tuńczyk w puszce123RF/PICSEL

Myśląc o pastach kanapkowych, wyobrażamy sobie przede wszystkim niespieszne poranne śniadania. Przygotowane własnoręcznie smarowidła sprawdzą się doskonale także w formie przekąski lub lekkiej kolacji. Możemy serwować je z pieczywem, a także sucharami i krakersami. Doskonałym wyborem dla wielbicieli ryb będzie kremowa pasta z tuńczyka, wzbogacona o ogórki konserwowe, wyrazistą w smaku cebulę oraz ostrą w smaku musztardę dijon.

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 3 średniej wielkości ogórki konserwowe
  • 1 duża cebula czerwona
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku

Wyborna pasta z tuńczyka - jak ją zrobić?

  1. Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo, które następnie studzimy, obieramy ze skorupki i drobno siekamy. Tak przygotowany składnik wkładamy do miski.
  2. Obraną z łupiny cebulę oraz odsączonego z zalewy ogórka kroimy w bardzo drobną kostkę i dorzucamy do jajek.
  3. Otwieramy puszkę tuńczyka, pozbywamy się nagromadzonego płynu i również wrzucamy do miski z pozostałymi składnikami.
  4. Do jajek, ogórków, cebuli i tuńczyka dodajemy musztardę dijon, majonez, pieprz oraz sól. Dokładnie mieszamy.
  5. Rozprowadzamy powstałą pastę na kromkach świeżego chleba, nachosach, tortillach lub ciepłych tostach. Smacznego!
„Zdrowie na widelcu”: Domowe pasty rybnePolsat Cafe

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas