7 produktów, które mają więcej witaminy A niż marchew!

„Jedz marchewkę, żebyś nie musiała nosić okularów” - ile z nas słyszało to wiele razy w życiu? Rzeczywiście, marchew zawiera dużo witaminy A, która jest potrzebna dla zachowania dobrego wzroku. Ale to nie wszystko! Witamina A wzmacnia nasz układ odpornościowy i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca. Możemy znaleźć ją w dwóch postaciach: retinolu, pochodzącego ze zwierząt, oraz beta – karotenu, pochodzącego z roślin. Obie te postaci są istotne, choć beta – karoten odgrywa ważniejszą rolę w pracy naszego organizmu. Obie też można znaleźć w wielu różnych produktach oprócz marchewki, a są to...

witamina a
witamina a© Photogenica

Bataty

bataty
© Photogenica

Średniej wielkości batat zawiera dwa razy więcej beta – karotenu i retinolu niż marchew. Smakują bardziej jak smakołyk niż warzywo, a ponadto zawierają 438% dziennej zalecanej dawki witaminy A. Ponadto, mają więcej potasu niż banany!

Jarmuż

Cztery szklanki jarmużu dają nam 7 razy więcej beta – karotenu i retinolu niż szklanka marchwi. Taka sama ilość zawiera 500% dziennej dawki witaminy C i aż 3000% dziennej dawki witaminy K. Jarmuż nie bez powodu nazywany jest "superwarzywem".

Olej z wątroby dorsza

olej z wątroby dorsza
© Photogenica

Jedna łyżka oleju z wątroby dorsza zawiera ogromną ilość beta – karotenu i retinolu, 8 razy więcej niż pół szklanki marchewki. W oleju tym znajdziemy również dużą ilość kwasów tłuszczowych omega – 3, korzystnie wpływających na pracę naszego organizmu, od oczyszczania skóry do przeciwdziałania chorobie Alzheimera.

Dynia orzechowa

Pół szklanki dyni orzechowej zawiera nieco więcej witaminy A niż taka sama ilość marchewki, ale dostarcza nam również mnóstwo błonnika pokarmowego, który sprawia, że czujemy się dłużej syci.

Suszone morele

suszone morele
© Photogenica

Dwie szklanki suszonych moreli zawierają tyle witaminy A, ile pół szklanki marchewki. Ponadto, są bogatym źródłem potasu, choć jak większość owoców, mają dużo cukru. Dlatego warto je jeść w umiarkowanych ilościach.

Wątróbka

Wątróbka jest bogatym źródłem witaminy A, jak również wielu innych ważnych składników odżywczych, takich jak witaminy D, E, K, B12, kwas foliowy, miedź czy żelazo. Jeśli nie lubimy wątróbki, możemy zakupić kapsułki z jej ekstraktem, zawierające wspomniane składniki.

Liście mniszka lekarskiego

mniszek
© Photogenica

Jeśli dodamy do sałatki dwie szklanki liści mniszka lekarskiego, zyskamy więcej witaminy A niż gdybyśmy dodali pół szklanki marchewki. Ponadto, zioło to znaleźć możemy niemal na każdej łące (oczywiście trzeba pamiętać o jego dokładnym umyciu przed spożyciem!).

Warto zauważyć, że istnieje tu pewna prawidłowość: ciemnozielone warzywa liściaste oraz pomarańczowe owoce zawierają znaczną ilość witaminy A. Włączenie do swojej codziennej diety jednego z tych produktów pozwoli na dostarczenie organizmowi wystarczającej ilości retinolu i beta – karotenu. Badania wykazują bowiem, że spożywanie zbyt dużej ilości produktów zawierających witaminę A może być szkodliwe.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas