Arepa. Pyszna propozycja na szybki obiad
Arepas to drobne krążki z ciasta z mąki kukurydzianej, które z powodzeniem odmienią obiadowe menu - przynajmniej w kwestii tradycyjnych placków. Niewielkie tortille o płaskiej strukturze doskonale nadają się do przygotowania znakomitego, kolorowego obiadu, który będzie nie tylko smaczny, ale i zdrowy! Zobaczcie, jak łatwo je zrobić!
Z jakiej kuchni pochodzi arepa?
Arepa wywodzi się z kuchni wenezuelskiej i kolumbijskiej, ale z łatwością zrobisz je także w Polsce. Potrzebujesz o tego kilku składników. Podstawą jest mąka kukurydziana.
Arepa - składniki
- 2,5 szklanki wody
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka soli
- oliwa
Jak zrobić arepas?
- Wymieszaj składniki na gęstą masę.
- Na patelni rozgrzej oliwę.
- Nakładaj małe placuszki i smaż o uzyskania brązowego koloru
Arepas można podawać z warzywami, ulubionym sosem czy śmietaną.
Wypróbuj także naszą recepturę na placki bez ziemniaków.
Ciekawym urozmaiceniem będą placuszki na bazie twarogu.
A co powiesz na równie smaczne domowe placki chlebowe?