Aromatyczna zupa z babcinej kuchni. Domowy patent na wykorzystanie buraków z zakwasu

Zupa z kiszonych buraków wspomaga naturalną odporność
Zupa z kiszonych buraków wspomaga naturalną odporność123RF/PICSEL

Właściwości zakwasu buraczanego

Zobacz również:

    • witamin z grupy B,
    • witaminy A,
    • witaminy C,
    • witaminy E,
    • witaminy K,
    • cynku,
    • potasu,
    • żelaza,
    • magnezu.

    Domowy barszcz z kiszonych buraków

    Kiszone buraki stanowią bazę do odżywczej zupy
    Kiszone buraki stanowią bazę do odżywczej zupy123RF/PICSEL
    • 1 kg kiszonych buraków
    • 2 l bulionu lub rosołu
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    • 3 ząbki czosnku
    • 2 duże marchewki
    • 3-4 ziemniaki
    • 2 łyżeczki tartego chrzanu
    • 1 łyżka suszonego majeranku
    • olej
    • sól
    • pieprz
    1. Cebulę oraz czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż do zeszklenia.
    2. Ukiszone i odciśnięte z zalewy buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    3. Ziemniaki obieramy i kroimy w niewielką kostkę, a marchewkę w krążki.
    4. Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodajemy buraki i smażymy 2-3 minuty, a następnie zalewamy bulionem.
    5. Dodajemy marchewkę oraz ziemniaki, a całość doprawiamy suszonym majerankiem, solą oraz pieprzem.
    6. Gotujemy przez ok. 20 minut, do momentu aż ziemniaki i marchewka zmiękną.
    7. Zupę podajemy z kleksem kwaśnej śmietany oraz posypujemy tartym chrzanem. Smacznego!

    Zakwas buraczany do picia

    • Wspomaga pracę układu nerwowego oraz mózgu - azotany znajdujące się w kiszonym soku z buraka zwiększają mikrokrążenie oraz usprawniają przepływ krwi w obrębie płatów czołowych mózgu. Dzięki temu poprawiają jego ogólne funkcjonowanie oraz mają zdolność zahamowania rozwoju demencji starczej.
    • Obniża ciśnienie tętnicze - regularne picie zakwasu z buraków dostarcza organizmowi betainy, która wyrównuje ciśnienie krwi oraz poszerza światło tętnic i żył. To smaczny sposób na zminimalizowanie ryzyka wystąpienia przewlekłych dysfunkcji układu sercowego. Już jedna szklanka dziennie wyraźnie zmniejsza szanse doznania zawału serca oraz udaru mózgu.
    • Poprawia parametry krwi - przetwór ten zawiera w sobie łatwo przyswajalne żelazo oraz liczne witaminy z grupy B. Takie połączenie działa stymulująco na proces produkcji czerwonych krwinek.
    • Pozytywnie wpływa na jelita - wprowadzenie zakwasu buraczanego do codziennej diety dostarcza nam bakterii kwasu mlekowego. Są one szczególnie cenne dla mikroflory jelit, gdyż prawidłowe funkcjonowanie tego organu ma wpływ na ogólną kondycję oraz wydolność całego organizmu.