Reklama

Reklama

Babciny sposób na faworki. Zawsze się udają!

Faworki kojarzą się większości z nas z końcem karnawału, tłustym czwartkiem i dużą ilością cukru pudru. Niestety, ten na pozór łatwy w przygotowaniu deser, nie zawsze się udaje, chyba że skorzystamy ze sprawdzonego przepisu naszych babć!

Faworki, które powstały przez przypadek

Faworki, inaczej chrust to słodkie, cienkie i chrupiące ciastka, których nazwa pochodzi od poznańskiej piekarni Fawor. To właśnie jej cukiernicy po raz pierwszy usmażyli faworki, które - jak podaje „legenda” - powstały przez zupełny przypadek. Młody cukiernik smażył pączki i przypadkowo wrzucił do rozgrzanego oleju wąski pasek ciasta. Gdy go wyjął, pasek ukształtował się w warkocz. Postanowił więc posypać go cukrem i zjeść - ku swojemu zaskoczeniu stwierdził, że ciastko jest pyszne. 

Początkowo faworki wyrabiane były właśnie z ciasta na pączki, z biegiem czasu mistrzowie dopracowali przepis, tak by były cienkie i chrupiące. 

Faworki cieszą się największą popularnością w tłusty czwartek, który w tym roku świętować będziemy 16 lutego. Już dziś warto więc poznać sprawdzony, babciny przepis na faworki i przygotować własne, domowe słodkości.

Reklama

Czytaj także: Hit karnawału z przepisu siostry Anastazji

Faworki: Przepis babci

Składniki

  • 320 g mąki pszennej tortowej
  • 120 g śmietany kwaśnej 18% lub 12 %
  • 4 żółtka jajek
  • 2 łyżki (30 ml) mocnego alkoholu
  • 1 płaska łyżka masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • pół łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Dodatkowo należy przygotować około 600 g smalcu lub oleju do smażenia oraz cukier puder do obsypania faworków. 

Tradycyjne faworki z przepisu babci: Przygotowanie

  1. Do dużej miski wsyp przesianą mąkę pszenną, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Całość wymieszaj. 
  2. Dodaj żółtka, śmietanę i mocny alkohol, dzięki któremu ciasto nie będzie wchłaniało tłuszczu. Wymieszaj wszystkie składniki i ugnieć ciasto aż będzie jednolicie gładkie i zwarte. 
  3. Rozwałkuj ciasto (bardzo cienko) i wycinaj z niego paski o szerokości 2,5-3 cm, przekrawaj je ukośnie w poprzek na około 10 - 14 cm, a na środku każdego paska rób około 7 cm nacięcie, przez które przewlekaj jeden koniec ciasta. Formuj faworki. 
  4. W dużym garnku rozgrzej tłuszcz do temperatury około 170 - 180 stopni C. Ostrożnie wkładaj na rozgrzany tłuszcz po kilka faworków, partiami.
  5. Smaż faworki z obu stron na rumiano przez około 30 do 50 sekund z jednej strony i góra 30 sekund z drugiej strony. Gotowe faworki układaj na ręczniku papierowym, w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Gdy ostygną, posyp je obficie cukrem pudrem! 

Smacznego!

Zobacz również: Jak zrobić racuchy? Tajny składnik naszych babć! 


INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy