Babeczki, które podbiją serca twoich gości. Ewa Wachowicz ma na nie patent

Co powiecie na babeczki z kremem i sezonowymi owocami? Można upiec więcej i pozostawić solo, bez dodawania kremu. Takie da się przechowywać dłużej i w dowolnym momencie można napełnić na przykład budyniem i dodać owoce.

Babeczki z owocami to idealny pomysł na letni podwieczorek.
Babeczki z owocami to idealny pomysł na letni podwieczorek. 123RF/PICSEL

Babeczki z kremem i owocami - przepis Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 

KREM:

  • budyń na mleku z wanilią
  • 2 łyżki masła
  • 2 żółtka

DEKORACJA:

  • borówki amerykańskie
  • truskawki
  • żelatyna lub glazura do owoców

Opis przygotowania:

  1. Mąkę przesiać, dodać cukier i zimne masło, wysiekać nożem lub siekaczką, dodać żółtka i kwaśną śmietanę, wyrobić nożem, następnie zagnieść. 
  2. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.
  3. Wyjąć, rozwałkować na grubość mniej więcej 1/2 cm (podsypując mąką). 
  4. Małe metalowe foremki posmarować roztopionym masłem, każdą foremką wyciąć ciasto, wykleić, nakłuć widelcem. 
  5. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 10minut. Wyjąć, ostudzić.
  6. Mleko zagotować z wanilią, pod koniec dodać masło. 
  7. W odrobinie zimnego mleka rozpuścić budyń, dodać żółtka, wymieszać. 
  8. Wlać do gotującego się mleka. 
  9. Gdy zgęstnieje, wystudzić. Przełożyć do szprycy cukierniczej. 
  10. Napełnić babeczki. 
  11. Część można też wypełnić bitą śmietaną (śmietana kremówka, cukier i cukier waniliowy).
  12. Na krem budyniowy nałożyć owoce. 
  13. Żelatynę lub glazurę do owoców rozpuścić w gorącej wodzie i jak zacznie tężeć pokryć nią owoce.
„Ewa gotuje”: Klasyczna waniliowa panna cottaPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas