Babeczki, które podbiją serca twoich gości. Ewa Wachowicz ma na nie patent

Babeczki z owocami to idealny pomysł na letni podwieczorek.
Babeczki z owocami to idealny pomysł na letni podwieczorek. 123RF/PICSEL

Babeczki z kremem i owocami - przepis Ewy Wachowicz

  • 400 g mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 
  • budyń na mleku z wanilią
  • 2 łyżki masła
  • 2 żółtka
  • borówki amerykańskie
  • truskawki
  • żelatyna lub glazura do owoców
  1. Mąkę przesiać, dodać cukier i zimne masło, wysiekać nożem lub siekaczką, dodać żółtka i kwaśną śmietanę, wyrobić nożem, następnie zagnieść. 
  2. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.
  3. Wyjąć, rozwałkować na grubość mniej więcej 1/2 cm (podsypując mąką). 
  4. Małe metalowe foremki posmarować roztopionym masłem, każdą foremką wyciąć ciasto, wykleić, nakłuć widelcem. 
  5. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 10minut. Wyjąć, ostudzić.
  6. Mleko zagotować z wanilią, pod koniec dodać masło. 
  7. W odrobinie zimnego mleka rozpuścić budyń, dodać żółtka, wymieszać. 
  8. Wlać do gotującego się mleka. 
  9. Gdy zgęstnieje, wystudzić. Przełożyć do szprycy cukierniczej. 
  10. Napełnić babeczki. 
  11. Część można też wypełnić bitą śmietaną (śmietana kremówka, cukier i cukier waniliowy).
  12. Na krem budyniowy nałożyć owoce. 
  13. Żelatynę lub glazurę do owoców rozpuścić w gorącej wodzie i jak zacznie tężeć pokryć nią owoce.
„Ewa gotuje”: Klasyczna waniliowa panna cottaPolsat