Babeczki, które podbiją serca twoich gości. Ewa Wachowicz ma na nie patent
Co powiecie na babeczki z kremem i sezonowymi owocami? Można upiec więcej i pozostawić solo, bez dodawania kremu. Takie da się przechowywać dłużej i w dowolnym momencie można napełnić na przykład budyniem i dodać owoce.
Babeczki z kremem i owocami - przepis Ewy Wachowicz
Składniki:
- 400 g mąki
- 150 g cukru pudru
- 250 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany
KREM:
- budyń na mleku z wanilią
- 2 łyżki masła
- 2 żółtka
DEKORACJA:
- borówki amerykańskie
- truskawki
- żelatyna lub glazura do owoców
Opis przygotowania:
- Mąkę przesiać, dodać cukier i zimne masło, wysiekać nożem lub siekaczką, dodać żółtka i kwaśną śmietanę, wyrobić nożem, następnie zagnieść.
- Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.
- Wyjąć, rozwałkować na grubość mniej więcej 1/2 cm (podsypując mąką).
- Małe metalowe foremki posmarować roztopionym masłem, każdą foremką wyciąć ciasto, wykleić, nakłuć widelcem.
- Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 10minut. Wyjąć, ostudzić.
- Mleko zagotować z wanilią, pod koniec dodać masło.
- W odrobinie zimnego mleka rozpuścić budyń, dodać żółtka, wymieszać.
- Wlać do gotującego się mleka.
- Gdy zgęstnieje, wystudzić. Przełożyć do szprycy cukierniczej.
- Napełnić babeczki.
- Część można też wypełnić bitą śmietaną (śmietana kremówka, cukier i cukier waniliowy).
- Na krem budyniowy nałożyć owoce.
- Żelatynę lub glazurę do owoców rozpuścić w gorącej wodzie i jak zacznie tężeć pokryć nią owoce.