Bakłażan: Co zrobić, żeby nie był gorzki? Jak go podawać?
Mimo że bywa nazywany gruszką miłosną, wielu kucharzy podchodzi do niego z dystansem. Często jest traktowany jako ciekawostka i mało popularny, niewdzięczny w obróbce produkt. Prawdopodobnie wynika to z niewiedzy na temat właściwego przyrządzenia bakłażana. Niektórzy smakosze obawiają się jego gorzkiego posmaku. Czas z tym skończyć, ponieważ bakłażan w kuchni sprawdza się kapitalnie! Wyjaśniamy, jak przygotować bakłażana bez goryczki i prezentujemy propozycje na jego apetyczne podanie.
Kiedy bakłażan jest gorzki? Jak sobie z tym poradzić?
Goryczką charakteryzują się przede wszystkim przerośnięte, starsze okazy, więc podczas zakupów w warzywniaku lepiej skupić się na mniejszych i młodszych egzemplarzach, które są zdecydowanie smaczniejsze. W przypadku oberżyny (to kolejna nazwa bakłażana) wygląd ma znaczenie. W koszyku z zakupami umieść tylko te sztuki, które mają błyszczącą skórkę bez uszkodzeń i przebarwień.
Jeśli chcesz mieć pewność, że nie spotka cię żadna przykra i gorzka niespodzianka, bakłażana umyj i pokrój w plastry. Każdy z nich posyp obficie solą i odstaw na pół godziny. Tyle czasu powinno wystarczyć, by bakłażan wypuścił sok, a wraz z nim charakterystyczną goryczkę. Ostrożnie usuń sól chłodną wodą i osusz plastry przy pomocy ręcznika papierowego.
Bakłażan: Jak przyrządzić?
Gdy znasz już prosty trik na usunięcie gorzkiego posmaku, wykorzystaj sezon na bakłażana maksymalnie! Sam nie ma zdecydowanego smaku, więc doskonale komponuje się z bardziej wyrazistymi produktami. Przyda się do urozmaicenia zarówno mięsnych przysmaków, jak i diety wegetariańskiej.
Bakłażan z piekarnika
Nie da się ukryć, że bakłażan faszerowany mięsem mielonym to ponadczasowy klasyk, który podawać można w roli codziennego obiadu i jako danie główne podczas proszonej kolacji. Podłużne połówki oberżyny wypełnione farszem prezentują się niezwykle kusząco. Do mięsnego nadzienia można dodać świeże i suszone pomidory, pieczarki, ryż, kuskus, mozzarellę albo całość posypać parmezanem. Palce lizać!
Bakłażan z grilla
Grube plastry bakłażana doskonale smakują prosto z rusztu. Podawać je można jako przystawkę, dodatek do dania głównego albo dorzucić do sałatki z letnimi warzywami. Jeśli dysponujesz mniejszymi okazami, możesz grillować je po przekrojeniu na pół. By gruszka miłosna smakowała jak najlepiej, przed grillowaniem natrzyj ją marynatą, do której użyjesz oleju lub oliwy, czosnku, tymianku i estragonu. Przekonasz się, że bakłażan bez mięsa też smakuje wybornie.
Bakłażan z patelni
Co prawda ten rodzaj obróbki żywności nie cieszy się najlepszą prasą, ale jeśli nie ma przeciwwskazań zdrowotnych, na taki specjał można sobie pozwolić od czasu do czasu. Plastry bakłażana nadają się do panierowania w jajku i bułce tartej albo cieście naleśnikowym. Trzeba jednak pamiętać, że takie zestawienia wchłaniają tłuszcz z patelni jak gąbka.
Bakłażan - właściwości
Nie tylko mnogość kulinarnych zastosowań przemawia na jego korzyść. Na uwagę zasługują składniki odżywcze ukryte w miąższu oberżyny. Bakłażan to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego, antyoksydantów i fitosteroli. W jego składzie obecne są potas, miedź, magnez i mangan, a także spora ilość witaminy C.
Bakłażan w 100 g zawiera zaledwie 24 kcal, a do tego poprawia przemianę materii, więc docenią go wszystkie osoby, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów. Składniki obecne w gruszce miłosnej zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia i pomagają obniżać ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu.
Kto powinien uważać na bakłażany? Pomimo niskiej wartości kalorycznej bakłażany są dość ciężkostrawne, więc umiar muszą zachować smakosze, którzy skarżą się na dolegliwości na tle układu trawiennego.