Bakłażan: Jak podawać gruszkę miłości, by w pełni wykorzystać jej walory smakowe?
Bakłażany musiały przejść długą drogę, zanim na stałe podbiły serca kucharzy amatorów oraz doświadczonych szefów kuchni. Warzywo to aż do XIX wieku zaliczano jedynie do kategorii roślin ozdobnych. Wraz z upływem lat zaczęło stopniowo pojawiać się na talerzach w różnych zakątkach świata. Czy wiesz, jak przyrządzić bakłażana, by nie zaszkodzić zdrowiu? Sprawdź, czego unikać i jak wydobyć cały potencjał kryjący się w tym ciekawym okazie.
Spis treści:
Czy surowa oberżyna może zaszkodzić?
W oberżynie znajdziemy dwa szkodliwe związki: solamarginę oraz asolazoninę. To właśnie one są głównym powodem występowania poważnych zatruć. Najwięcej toksycznych glikoalkaloidów występuje właśnie w rodzinie roślin psiankowatych, do których zaliczamy nie tylko bakłażana, ale także paprykę, ziemniaki i pomidory.
Zagrożenie dla zdrowia i funkcjonowania organizmu stanowią przede wszystkim niedojrzałe bakłażany. Dopiero po poddaniu odpowiedniej obróbce termicznej przestają być szkodliwe. Wyniki wieloletnich badań przeprowadzonych przez naukowców dowiodły, że toksyczne substancje kumulują się głównie w pąkach kwiatowych, liściach oraz owocach - na każdym etapie wzrostu. Jak szybko i skutecznie rozpoznać pierwsze objawy zatrucia bakłażanem? Warto w pierwszej kolejności zwrócić uwagę na:
- przyspieszone bicie serca,
- obniżone ciśnienie krwi,
- nawracające bóle brzucha,
- biegunkę,
- nudności oraz wymioty.
Sprawdź: Dlaczego warto jeść bakłażany?
Jak zniwelować gorzki smak i z czym jeść warzywo?
Dość charakterystyczny dla bakłażanów jest nieco gorzkawy posmak towarzyszący nam podczas jedzenia. Jeśli chcemy go zniwelować, podczas wizyty na targu lub w lokalnym markecie włóżmy do koszyka niewielkie okazy o błyszczącej i naprężonej skórce oraz intensywnym kolorze. Zbyt duże oraz nadmiernie miękkie oberżyny zazwyczaj są pozbawione walorów smakowych.
Jeśli chcemy skutecznie zniwelować gorzki smak, pokrójmy bakłażana na plastry, a następnie zasypmy je solą. Teraz wystarczy odczekać ok. 30 minut i zetrzeć zebraną wodę ręcznikiem papierowym. Neutralny posmak bakłażana podbije dodatek innych warzyw oraz przypraw, np. papryki, cebuli, pomidorów, kurkumy, czosnku oraz kminku. Choć oberżyna nie należy do gatunków lekkostrawnych, pasty oraz musy, w których stanowi bazę, wspomagają trawienie tłustych dań mięsnych.
Przyrządzanie gruszki miłości
Dojrzały bakłażan napełniony farszem z mięsa mielonego i doprawiony świeżymi ziołami to klasyk, który przyciągnie do stołu osoby o szerokich gustach kulinarnych. Świetnie sprawdza się w trakcie rodzinnego obiadu oraz jako gwóźdź programu podczas spotkań towarzyskich. Apetycznie przekrojone połówki oberżyny z nadzieniem możemy podać w towarzystwie pieczarek, kaszy oraz ryżu.
Bakłażan powoli, acz stanowczo, pnie się w górę popularności, zaspokajając apetyt wielu łakomczuchów. Bez problemu znajdziemy przepisy, które uczynią z niego wykwintne dania, jednak często siła tkwi w prostocie. Grube plastry bakłażana, polane oliwą i obsypane przyprawami, a następnie grillowane na dobrze rozgrzanym ruszcie to świetny patent na szybką przekąskę. Można potraktować je jako danie główne, albo użyć do wzbogacenia sałatek, wrapów i kanapek.
Przepis na bakłażana z parmezanem
Połączenie dojrzałego bakłażana z parmezanem, passatą pomidorową oraz licznymi przyprawami to doskonały pomysł na bezmięsną zapiekankę. Danie przygotowuje się dość szybko, a apetyczny zapach unoszący się w całym mieszkaniu przyciąga do kuchni zgłodniałych domowników.
Składniki:
- 4 duże bakłażany
- 3-4 obrane ząbki czosnku
- 1 biała cebula
- 80 g tartego parmezanu
- 250 g mozzarelli
- 750 ml passaty pomidorowej
- 1 liść laurowy
- garść świeżego lub suszonego tymianku i oregano
- kilka listków bazylii
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Bakłażany myjemy, osuszamy i kroimy w średniej grubości plastry.
- Tak przygotowane warzywo solimy dokładnie z każdej strony i pozostawiamy na 25-30 minut.
- Po tym czasie opłukujemy pod bieżącą wodą i odsączamy za pomocą ręcznika papierowego.
- Plastry bakłażana układamy na blaszce do pieczenia, obficie polewamy oliwą i wkładamy na ok. 10 minut do piekarnika ustawionego na 190 st. C z włączoną funkcją grillowania.
- W międzyczasie drobno kroimy cebulę i czosnek, a następnie podsmażamy na oliwie do zeszklenia. Dodajemy passatę, zioła oraz przyprawy i gotujemy przez kolejne 5-6 minut na małym ogniu.
- Naczynie żaroodporne natłuszczamy odrobiną oliwy i naprzemiennie układamy w nim warstwę bakłażanów, sosu oraz mieszanki serów.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez 30-35 minut. Podajemy na ciepło. Smacznego!
Kto nie powinien spożywać bakłażana?
Ciekawostką związaną z bakłażanami jest to, że zawierają w sobie nasuninę. To związek o działaniu przeciwutleniającym, który szybko wiąże się z żelazem, a w konsekwencji przyczynia się do jego nadmiernego usuwania z komórek. Lekarze oraz dietetycy doradzają, by osoby zmagające się z anemią ograniczyły spożywanie warzywa. Z drugiej strony oberżyna pomaga uporać się z nadmiarem pierwiastka nagromadzonego w organizmie. Nad włączeniem bakłażana do diety powinny poważnie zastanowić się osoby, które po jego zjedzeniu zauważyły niepokojącą wysypkę lub inne objawy alergii.
Sprawdź również: