Bakłażany w zalewie miodowej
Oryginalny przepis na bakłażany.
- 1 kg bakłażanów, kawałek imbiru,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 świeże strączki czerwonego chili,
- 350 ml oliwy,
- 5 łyżek białego octu winnego,
- 4 liście laurowe,
- 4 goździki,
- po 3 łyżeczki ziarn gorczycy,
- kminku i nasion kopru,
- sól,
- 15 dag płynnego miodu.
Przygotowanie:
Bakłażany wraz ze skórką pokroić w grubą kostkę. Imbir i czosnek obrać, drobniutko posiekać. Chili umyć, drobno pokroić.
Na patelni rozgrzać 200 ml oliwy, smażyć bakłażany 10 minut na dość silnym ogniu, aż ładnie zbrązowieją. Cieple przełożyć do miski, skropić octem, wymieszać. Na oliwę ze smażenia wrzucić czosnek, imbir, chili, dodać liście laurowe, goździki, gorczycę, kminek i koper, smażyć mieszając przez 2-3 minuty. Pod koniec dodać 4 łyżeczki soli. Zalać bakłażany. Resztę oliwy lekko podgrzać, wymieszać z miodem. Bakłażany ułożyć w wyparzonych słoikach, polać letnią oliwą, zamknąć. Odstawić do przemacerowania na min. 3 tygodnie.