Bananowe ciasto z galaretką od siostry Anastazji. Przepyszne

Banany słyną z konsystencji, która doskonale sprawdza się w wypiekach oraz wszelkiego rodzaju deserach, również tych "bez pieczenia". W swoich przepisach wykorzystuje je chętnie siostra Anastazja, która gustuje w prostych, klasycznych słodkościach. Oto jej sprawdzony przepis na pyszne ciasto bananowe z galaretką.

Przepis na bananowe ciasto z galaretką od siostry Anastazji
Przepis na bananowe ciasto z galaretką od siostry Anastazji 123RF/PICSEL

Banany słyną nie tylko ze swoich walorów smakowych - to prawdziwa skarbnica potasu! W 100 g owoców znajduje się aż 360 mg tego pierwiastka. Niedobór potasu prowadzi do osłabienia całego organizmu i zmniejszenia kurczliwości mięśni serca, więc lekarze zalecają, by często sięgać po te smaczne i zdrowe owoce.

W bananach znajdziemy spore ilości tryptofanu, który jest jednym z substratów w procesie tworzenia serotoniny, nazywanej "hormonem szczęścia". Mówiąc potocznie, banany poprawiają humor i mają pozytywny wpływ na nasze samopoczucie. Przez wzgląd na swoje właściwości łagodzące, uspokajają także układ pokarmowy, więc powinny po nie sięgać osoby cierpiące na chorobę wrzodową i refluks żołądkowo przełykowy. Zawarte w tych owocach składniki wspomagają rozwój naturalnej flory jelitowej.

Banany mają mnóstwo zalet i konsystencję, która doskonale sprawdza się w wypiekach oraz wszelkiego rodzaju deserach, również tych "bez pieczenia". Dziś mamy dla was klasyczną propozycję - przepis na pyszny bananowiec z galaretką od siostry Anastazji.

Ciasto bananowe
Ciasto bananowe123RF/PICSEL

Przepis na bananowiec z galaretką od siostry Anastazji

Składniki na masę bananową: 

  • 25 dkg masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1/2 litra mleka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 3 banany,
  • 2 średnie jabłka,
  • 1 mała cytryna. 

Składniki na zalewę:

  • 2 galaretki czerwone lub zielone,
  • 3- 4 banany,
  • sok z 1 cytryny. 

Ciasto przygotowuje się na jasnym biszkopcie. Można go upiec z sześciu jaj.

Przygotowanie: 

Masa: 

1. Z mleka, cukru, mąki ziemniaczanej i mąki pszennej ugotuj budyń. Przestudź.

2. Zmiksuj banany i połącz je z sokiem z cytryny.

3. Utrzyj masło, dodaj przestudzony budyń, zmiksowane banany, a na końcu jabłka starte na grubej tarce. Całość wymieszaj. 

Zalewa na wierzch:

1. Przygotuj galaretki według przepisu, obierz banany i pokrój je w plasterki. Skrop sokiem z cytryny. 

2. Na biszkopt wyłóż masę bananowo-jabłkową, a do masy wciśnij delikatnie plasterki bananów. Zalej tężejącą galaretką.

Smacznego!

"Ewa gotuje": Drożdżówki z budyniem i śliwkamiPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas