Bananowe ciasto z galaretką od siostry Anastazji. Przepyszne
Banany słyną z konsystencji, która doskonale sprawdza się w wypiekach oraz wszelkiego rodzaju deserach, również tych "bez pieczenia". W swoich przepisach wykorzystuje je chętnie siostra Anastazja, która gustuje w prostych, klasycznych słodkościach. Oto jej sprawdzony przepis na pyszne ciasto bananowe z galaretką.
Banany słyną nie tylko ze swoich walorów smakowych - to prawdziwa skarbnica potasu! W 100 g owoców znajduje się aż 360 mg tego pierwiastka. Niedobór potasu prowadzi do osłabienia całego organizmu i zmniejszenia kurczliwości mięśni serca, więc lekarze zalecają, by często sięgać po te smaczne i zdrowe owoce.
W bananach znajdziemy spore ilości tryptofanu, który jest jednym z substratów w procesie tworzenia serotoniny, nazywanej "hormonem szczęścia". Mówiąc potocznie, banany poprawiają humor i mają pozytywny wpływ na nasze samopoczucie. Przez wzgląd na swoje właściwości łagodzące, uspokajają także układ pokarmowy, więc powinny po nie sięgać osoby cierpiące na chorobę wrzodową i refluks żołądkowo przełykowy. Zawarte w tych owocach składniki wspomagają rozwój naturalnej flory jelitowej.
Banany mają mnóstwo zalet i konsystencję, która doskonale sprawdza się w wypiekach oraz wszelkiego rodzaju deserach, również tych "bez pieczenia". Dziś mamy dla was klasyczną propozycję - przepis na pyszny bananowiec z galaretką od siostry Anastazji.
Przepis na bananowiec z galaretką od siostry Anastazji
Składniki na masę bananową:
- 25 dkg masła,
- 2 łyżki cukru,
- 1/2 litra mleka,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 3 banany,
- 2 średnie jabłka,
- 1 mała cytryna.
Składniki na zalewę:
- 2 galaretki czerwone lub zielone,
- 3- 4 banany,
- sok z 1 cytryny.
Ciasto przygotowuje się na jasnym biszkopcie. Można go upiec z sześciu jaj.
Przygotowanie:
Masa:
1. Z mleka, cukru, mąki ziemniaczanej i mąki pszennej ugotuj budyń. Przestudź.
2. Zmiksuj banany i połącz je z sokiem z cytryny.
3. Utrzyj masło, dodaj przestudzony budyń, zmiksowane banany, a na końcu jabłka starte na grubej tarce. Całość wymieszaj.
Zalewa na wierzch:
1. Przygotuj galaretki według przepisu, obierz banany i pokrój je w plasterki. Skrop sokiem z cytryny.
2. Na biszkopt wyłóż masę bananowo-jabłkową, a do masy wciśnij delikatnie plasterki bananów. Zalej tężejącą galaretką.
Smacznego!
Zobacz również: Wyśmienity migdałowiec na krakersach od siostry Anastazji