Czym zastąpić masło w cieście? Oto pięć tańszych zamienników
Święta za pasem, więc wiele osób zastanawia się, jakie ciasta przygotować na bożonarodzeniowy stół. Wysokie ceny masła sprawiają, że coraz częściej szukamy produktów, których zamiast niego możemy użyć. Czym zastąpić masło w wypiekach? Okazuje się, że alternatyw jest całkiem sporo.
Spis treści:
Margaryna: tak szybko zastąpisz masło
Jeśli i wam wydaje się, że maślanego puchu nie da się niczym zastąpić w wypiekach, to jesteśmy w błędzie. Tańszą alternatywą jest oczywiście margaryna, którą można również ucierać, ubijać, ale także roztopić jak masło. Można jej użyć w babkach, ale także w ciastach kruchych i drożdżowych. Co więcej, margaryna może być również podstawą kremów, którymi przekładamy biszkoptowe blaty. Jeśli chcemy zastąpić masło margaryną, to zadanie mamy ułatwione, ponieważ w pieczeniu zamiennik wykorzystujemy w proporcji 1:1.
Olej: tutaj ważne są proporcje
W wypiekach równie dobrze sprawdzają się oleje roślinne. Najlepiej nadaje się rzepakowy. Dlaczego akurat on? Ponieważ ze wszystkich ma najbardziej neutralny smak i aromat, więc w gotowym wypieku będzie praktycznie niewyczuwalny. Niektórzy zaś polecają oliwę, jednak ona ma charakterystyczny posmak. Najlepiej akurat ten tłuszcz dodawać do wyrazistych ciast czekoladowych z owocami albo orzechami. W jakich proporcjach stosować olej roślinny, aby nasze ciasto nam się udało? Wystarczy, że każde 100 gramów masła w przepisie zastąpimy trzema lub czterema łyżkami oleju.
Czekoladowe ciasto bez grama masła? Weź banana
Mamy w planach upieczenie ciasta lub babki czekoladowej? Można sięgnąć po banana. Zwykły owoc doskonale wiąże składniki wypieku, więc może zastąpić zarówno masło, jak i jajka. Niestety, trzeba liczyć się z tym, że dodatek owocu wpłynie na smak naszego ciasta, więc trzeba to uwzględnić w planach pieczenia. Jak skorzystać z banana w wypiekach? Wystarczy go obrać ze skórki, a następnie zmiksować lub dokładnie rozgnieść widelcem. Banan jako zamiennik musi występować w takich samych proporcjach, jak masło w przepisie pieczenia ciasta.
Awokado? Oto najtłustszy owoc
Mamy pod ręką dojrzałe awokado, a nie mamy czasu, żeby wyskoczyć do sklepu po masło? Z tego tłustego owocu możemy przygotować wspaniały zamiennik do wypieków. Wystarczy zrobić z niego purée, które nadaje się zarówno do kanapek, jak i świetnie sprawdza się również do pieczenia ciast.
Zobacz również:
Jeśli awokado rozgnieciemy dokładnie widelcem albo zmiksujemy, mamy pełnoprawny zamiennika masła. Jak z niego korzystać? W takich samych proporcjach, co mleczny odpowiednik. Purée z awokado najbardziej nadaje się do ciast, w których są owoce - one załagodzą nieco mdły smak naszego smarowidła. Pamiętajmy również, że awokado barwi ciasto na zielono: jeśli jednak chcemy tę barwę zakamuflować, wystarczy do receptury dodać kakao.
Tłuszcz do zadań specjalnych: olej kokosowy
Niekiedy potrzebujemy w wypiekach masła w stałej formie, więc zarówno banan, jak i awokado nie spełnią należycie swojej roli. W takiej sytuacji można skorzystać z innego zamiennika. Chodzi o olej kokosowy, który ma pożądaną konsystencję i świetnie sprawdzi się w przygotowywaniu słodkich smakołyków świątecznych. Chcemy użyć oleju kokosowego zamiast masła? Dodaj do składników tyle awokado, ile jest masła w przepisie.